Camper Koelkast: Absorptie, Compressor of Thermoelektrisch?

mobicool mb40 in de camper

Een koelkast is een van de belangrijkste apparaten in een camper, maar het kan lastig zijn om de juiste koelkast te kiezen. Er zijn verschillende soorten koelkasten op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. In deze blog bespreken we de verschillende soorten koelkasten die beschikbaar zijn voor campers, inclusief absorptiekoelkasten, compressor koelkasten en thermoelektrische koelkasten. We leggen uit hoe elk type werkt, wat de voordelen en nadelen zijn en waar je op moet letten bij het maken van je keuze. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen en de juiste koelkast kiezen die past bij jouw behoeften en budget.

 

Compressor koelkasten

We beginnen met de compressor koelkasten, simpelweg omdat ze over het algemeen het meeste worden gebruikt. De kans is groot dat jouw koelkast thuis ook een compressor koeling heeft. Vaak zijn compressor koelkasten zeer geschikt om te gebruiken als camper koelkast, maar waarom? Dat heeft met een aantal punten te maken. Onder andere omdat dit soort koelkasten zeer lage koeltemperaturen kunnen bereiken in warmere gebieden. Daar beginnen we mee, de koeltemperatuur.

 • Koeltemperatuur

Compressor koelkasten staan erom bekend dat ze je hapjes en drankjes goed gekoeld kunnen houden op een vooraf ingestelde temperatuur. Zelfs als je met je camper in warme gebieden staat kunnen sommige compressor koelkasten koelen tot -15 graden Celsius. Dankzij de compressor behalen ze de lage koeltemperaturen relatief gezien vrij snel. Sommige absorptie koelkasten behalen deze temperaturen ook, maar doen er over het algemeen langer over. Straks in de paragraaf over absorptiekoelkasten meer hier over.

 • Energieverbruik

Als energievoorziening hebben compressor koelkasten vaak 230 Volt spanning nodig. Het aanleggen van een elektrisch systeem, zodat jij 230 Volt spanning in je camper hebt kan door gebruik te maken van de apparaten zoals we in deze blog beschrijven. Over het algemeen zijn compressor koelkasten erg energiezuinig, maar dit is uiteindelijk afhankelijk van de kwaliteit van de koelkast. Wanneer je koelkast werkt op elektriciteit dan is het goed om na te denken over het installeren van zonnepanelen om het energieverbruik te compenseren. Daarmee creëer je vrijheid en ben je minder afhankelijk van walstroom.

 • Geluid

Nog iets om bij stil te staan is de geluidsproductie van de koelkast, want de kans is groot dat je de koelkast in dezelfde ruimte hebt staan als waar je slaap. Een voordeel van compressor koelkasten is dat ze niet continu aan het koelen zijn. Eens in de zoveel tijd slaat de koelkast aan (net als je koelkast thuis) en dat is dan ook het enige moment dat je hem hoort. Ook bij dit punt verschilt dit natuurlijk per koelkast, afhankelijk van de kwaliteit en dus je budget wat je voor je koelkast over hebt. Zo komen we op het volgende punt.

 • Kosten

Een compressor koelkast lijkt dus de ideale oplossing, maar daar staat wel wat tegenover. Dit type koelkasten zijn wat duurder dan absorptie of thermo-elektrische koelkasten, maar voor ons is het de investering waard. Wij hebben namelijk ook voor een compressor koelkast gekozen. Eigenlijk wordt die van ons een hybride koelkast genoemd, omdat deze naast de compressor functie, ook een thermo-elektrische functie heeft. Thermo-elektrisch? Later in deze blog meer daarover.

 • Overige eigenschappen

Nog een voordeel van dit soort koelkasten is dat je de koelkast niet altijd waterpas recht hoeft te houden (wat bij absorptiekoelkasten soms nog wel moet). Gezien je camper ook wel eens scheef kan staan, is een compressor koelkast dus ideaal voor gebruik als camper koelkast.

Aanbevolen compressor koelkasten

budget keuze

Severin compressor koelkast
Severin KS 9827 Compressor koelkast

beste keuze (+onze keuze)

Mobicool MB40

 

Mobicool MB40 Compressor / Thermo-elektriche koelkast

TIP: voeg de producten toe aan het winkelmandje van de verkoper! Zo zie je meteen de verwachtte verzendkosten, kun je de producten vergelijken en blijven ze toegankelijk via al jouw apparaten.

Absorptiekoelkasten

Absorptiekoelkasten worden ook vaak gebruikt als camper koelkast. Dit soort koelkasten werken in plaats van met een compressor unit op zwaartekracht. Dit maakt wel dat de koelkasten iets minder snel kunnen koelen. Daarover beginnen we bij punt 1.

 • Koeltemperatuur

Als je op internet de verschillen opzoekt tussen compressor en absorptiekoelkasten qua koeltemperatuur, dan lees je soms nog wel dat absorptiekoelkasten minder goed kunnen koelen. Dit hangt echter heel erg af van de kwaliteit van de koelkast. Er zijn genoeg absorptie koelkasten die wel erg koud kunnen koelen.  Het verschil zit hem over het algemeen in de snelheid van het bereiken van de lage temperaturen vanwege de andere werking van de koelkast (zwaartekracht in plaats van een compressor). De omgevingstemperatuur speelt wel een grote rol. De meeste absorptiekoelkasten koelen ongeveer 20 tot 25 graden onder de omgevingstemperatuur.

 • Energieverbruik

Dit type koelkasten werken vaak op 12 Volt of 230 Volt spanning óf op gas. Dit laatste is handig als je minder afhankelijk wilt zijn qua elektriciteit in je camper. Als je niet kiest voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een grote accu, dan is het interessant om een koelkast te kiezen die op gas werkt, een absorptiekoelkast dus. De koelkast is namelijk één van de grotere energieverbruikers in je camper.

 • Geluid

Zoals al benoemd, werkt een absorptiekoelkast op zwaartekracht. Daarbij komt het voordeel dat absorptiekoelkasten ten opzichte van compressor koelkasten geen geluid maken. Je levert wat in op de snelheid van koelen en/of koelkracht, maar je hebt hierbij wel een geluidloze koelkast. 

 • Kosten

Dit soort koelkasten zijn goedkoper dan compressor koelkasten. Als je van plan bent om in niet al te warme landen te verblijven met je camper, dan kan een absorptiekoelkast voldoende voor je zijn. De koeling houdt je hapjes en drankjes in dat geval koud genoeg en een investering in een compressor koelkast is niet per se nodig.

 • Overige eigenschappen

In tegenstelling tot compressorkoelkasten, moet je absorptiekoelkasten recht houden zodat deze op de juiste manier functioneert. Dit vanwege de werking van de koelkast op zwaartekracht. De koelvloeistof moet recht naar beneden kunnen lopen voor een goeie werking. Rij je over het algemeen op vlakke wegen en sta je op rechte camperplekken (wat je vaak in Nederland hebt) dan moet dit geen problemen opleveren.

Aanbevolen absorptiekoelkasten

Beste keuze (prijs/kwaliteit)

Dometic combicool absorptiekoelkast

Dometic CombiCool RC1200 absorptiekoelkast

luxe keuze

dometic combicool rf62 absorptiekoelkast

Dometic CombiCool RF62 absorptiekoelkast

Thermo-elektrische koelkasten

De laatste van de drie soorten koelkasten die interessant kunnen zijn voor in je camper zijn de thermo-elektrische koelkasten. Deze lijken qua functionaliteit gedeeltelijk op absorptiekoelkasten, maar er zijn enkele verschillen.

 • Koeltemperatuur

Net als absorptiekoelkasten, bereiken dit soort koelkasten een koeltemperatuur dat afhankelijk is van de omgevingstemperatuur. Thermo-elektrische koelkasten koelen meestal zo’n 20 graden Celsius onder de omgevingstemperatuur. Ben je dus niet van plan om naar warme landen te gaan, dan zijn dit soort koelkasten interessant voor jou.

 • Energieverbruik

De naam zegt het al, thermo-elektrische koelkasten werken op elektriciteit. Namelijk op 12 of 230 Volt spanning. De omgevingstemperatuur bepaald vooral hoeveel energie een thermo-elektrische koelbox zal verbruiken.

 • Geluid

De ventilator slaat best vaak aan als de koelkast gaat koelen. En de ventilator ga je horen. Dit kan vervelend zijn tijdens het slapen. Als de koelkast goed geïsoleerd is kan je de koelkast ‘s nachts uitschakelen, zodat jouw hapjes en drankjes gekoeld blijven en dat je er tijdens het slapen in ieder geval geen last van hebt.

 • Kosten

Koelkasten die enkel een thermo-elektrische koelfunctie hebben, zijn relatief gezien ten opzichte van de andere twee soorten koelkasten het goedkoopst. Blijf je vooral in koudere landen zoals Nederland, dan kan je genoeg hebben aan een thermo-elektrische koelkast. In de zomermaanden zal de thermo-elektrische koelkast wel wat moeite hebben met het koel houden van je etenswaren.

 • Overige eigenschappen 

We gaan niet te diep in op de technische werking van dit soort koelkasten, maar er zijn thermisch-elektrische koelkasten die naast het koelen, ook kunnen verwarmen. Dit kan handig zijn als de pizza weer eens te groot is en je hem warm wilt houden voor later op de avond…

Aanbevolen thermo-elektrische koelkasten

budget keuze

Mobicool MQ40A thermo-elektrische koelbox

Mobicool MQ40A thermo-elektrische koelkast

Beste keuze (prijs/kwaliteit)

dometic tropicool tc35fl thermo-elektrische koelbox

Dometic TropiCool TC 35FL thermo-elektrische koelbox

TIP: De Mobicool MB40 heeft naast de compressor functie ook een thermo-elektrische functie. Zo werkt deze ook op 12 Volt. De Mobicool MB40 is dus ook erg geschikt om te gebruiken als thermo-elektrische koelkast.

Vergelijkingstabel soorten koelkasten

Samenvattend alle voor- en nadelen van de drie soorten koelkasten op een rij.

Compressor koelkasten
 • Koelt erg goed (tot -15 °C)
 • Werkt op 230 Volt spanning
 • Zuinig in energieverbruik
 • Maakt af en toe geluid als de compressor aanslaat
 • Relatief gezien het duurst
Bekijk producten
Absorptie koelkasten
 • Koelt tot 25 °C onder omgevingstemperatuur)
 • Werkt op 12 en 230 Volt spanning
 • Werkt ook op gas
 • Maakt geen geluid
 • Koelt minder snel
Bekijk producten
Thermo-elektrische koelkasten
 • Koelt tot 20 °C onder omgevingstemperatuur
 • Werkt op 12 en 230 Volt spanning
 • Relatief gezien het goedkoopst
 • Ventilator maakt continu geluid
 • Minder geschikt voor gebruik in warme gebieden
Bekijk producten

Zo dat was het dan! Hopelijk hebben we je met deze informatie duidelijk kunnen maken welke soort koelkast het beste bij jou past. Heb je nog vragen? Stel ze gerust onderaan de blog en we zullen zo snel mogelijk reageren.

In deze blog staan mogelijk affiliate links van externe partijen. Wanneer een aankoop wordt gedaan via de link ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper, zonder extra kosten voor jou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze site, gaan we er van uit dat je hiermee akkoord gaat.