Camper Accu: Welke soorten accu’s zijn geschikt als huishoudaccu?

huishoudaccu's

Als je met een camper reist, is een betrouwbare stroomvoorziening een absolute must-have. Een goed functionerende camper accu, ook wel een huishoudaccu genoemd, is dan ook onmisbaar. Maar met zoveel verschillende soorten accu’s op de markt kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken voor jouw specifieke behoeften. 

 

In deze blog beschrijven we de verschillende soorten camper accu’s die beschikbaar zijn en hun voor- en nadelen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Of je nu een korte roadtrip maakt of van plan bent om langdurig off-grid te gaan, er is een camper accu die bij jouw behoeften past. Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste camper accu.

Deze blog bestaat uit het volgende:

Waarom heb je een camper accu nodig naast de al aanwezige startaccu?

Je zult je misschien afvragen: Waarom kan ik de startaccu van mijn camper niet gewoon gebruiken? Ik kan de apparatuur zoals de koelkast en ventilatie toch gewoon aansluiten op de startaccu? Dat kan zeker, en dat zal ook werken, maar dat zal van korte duur zijn. De levensduur van je startaccu gaat dan hard achteruit, omdat startaccu’s niet geschikt zijn voor dit gebruik.

Functie van de startaccu

De startaccu in een camper is ontworpen om de motor te starten en stroom te leveren aan de elektrische systemen die nodig zijn voor de werking van de motor, zoals de verlichting en de ruitenwissers. Dit doet de accu, terwijl de accu continu wordt bijgeladen door de dynamo. Deze accu is echter niet ontworpen om langdurig stroom te leveren voor andere toepassingen, zoals verlichting, verwarming, koelkasten, televisies, en andere elektrische apparaten aan boord van de camper.

Functie van de camper accu (ook wel huishoudaccu)

Een aparte camper accu is nodig om stroom te leveren aan deze apparaten, vooral als je langdurig off-grid wilt gaan of op plekken verblijft waar geen stroomvoorziening aanwezig is. Een camper accu kan veel meer stroom leveren dan een startaccu en is speciaal ontworpen om langdurig stroom te leveren zonder de levensduur van de accu te beïnvloeden.

Daarnaast biedt een aparte camper accu ook een hoge mate van flexibiliteit en vrijheid. Je bent niet afhankelijk van campings of andere locaties met een stroomvoorziening en je kunt altijd vertrouwen op je eigen stroomvoorziening, waar je ook bent. Dit geeft je meer vrijheid om op avontuur te gaan en te genieten van het off-grid camper leven zonder afhankelijk te zijn van externe stroomvoorzieningen.

De camper accu als ‘hart’ van je elektrische systeem in jouw camper

De camper accu staat als het ware centraal in het elektrisch systeem in jouw camper. Zo zijn er zogenoemde verbruikers en opladers aangesloten op de accu. Alle camper voorzieningen zoals de koelkast, verlichting en andere apparaten worden (indirect) aangesloten op jouw camper accu en deze noemen we de verbruikers. Naast de verbruikers zijn ook de oplaadvoorzieningen aangesloten op de camper accu zoals het zonnepanelen systeem, walstroomvoorziening en de laadomvormer of scheidingsrelais voor het opladen tijdens het rijden.

basiskennis elektriciteit principe camper elektriciteit

Al met al is het een goede keuze om goed na te denken over het soort en de kwaliteit van de camper accu die je gaat aanschaffen. De camper accu wordt eigenlijk continu belast door de verbruikers en oplaadvoorzieningen. Goedkope accu’s gaan minder lang mee, waardoor je eerder je accu moet vervangen. Daarentegen gaan dure accu’s langer (en soms levenslang) mee, waardoor je je accu’s misschien wel nooit hoeft te vervangen.

De verschillende soorten camper accu’s (inclusief aanbevelingen)

Je zult de termen misschien wel een keer gehoord op gelezen hebben: loodaccu’s, loodzuur accu’s, semi-tractie accu’s. We zullen in deze blog specifieker ingaan op de soort accu’s die het vaakst worden gebruikt in een camper. Dit zijn de gel accu’s, AGM accu’s en lithium accu’s. Hoewel ze allemaal ontworpen zijn om stroom te leveren aan verschillende apparaten aan boord van de camper, hebben ze elk hun eigen specifieke kenmerken en voordelen. Gel en AGM accu’s vallen onder de categorie loodzuur accu’s en lijken op elkaar, maar het verschil zit hem onder andere in hoe de elektrolyt is opgeslagen in de accu’s en de geschikte toepassingen. ‘Elektrolyt, wat is dat?’, zal je denken. Elektrolyt is een vloeistof of een gelachtige stof die aanwezig is in een accu en een belangrijke rol speelt bij het opslaan en leveren van stroom. We kunnen daar een heel technisch verhaal aan hangen, maar dat is voor deze blog niet belangrijk. In lithium accu’s daarentegen wordt de energie anders opgeslagen, waardoor dit soort accu’s veel lichter zijn dan de loodzuur accu’s. We duiken hier wat dieper op in.

We kunnen het ons voorstellen dat onderstaande informatie teveel is om je keuze meteen op te baseren. Vandaar hebben we de specifieke kenmerken van elk soort accu voor je samengevat in een overzichtelijke vergelijkingstabel.

Gel accu’s

Een gel accu is een loodzuur accu waarbij de elektrolyt is gebonden in een gel. Dit zorgt voor een aantal voordelen, zoals een hoge weerstand tegen schokken en trillingen, en een hoge mate van veiligheid, omdat er geen vrij vloeibaar zuur in de accu zit. Gel accu’s zijn ook relatief onderhoudsvrij en hebben een relatief lange levensduur. Over het algemeen zijn gel accu’s geschikt voor lichte tot middelzware belastingen en zijn ze niet de beste keuze voor toepassingen waarbij veel vermogen nodig is, zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van een zware omvormer. Gel accu’s mogen meestal tot 50%-80% ontladen worden, afhankelijk van wat de fabrikant aangeeft. Gel accu’s zijn echter wel wat duurder AGM accu’s. 

Aanbevolen gel accu’s

Victron staat bekend om de productie van kwalitatieve producten. Zo produceren zij ook allerlei soorten accu’s. Wil je gaan voor kwaliteit en garantie voor de langste levensduur van je accu, kies dan zeker voor een Victron Energy accu. Wil je gaan voor een budget alternatief, die kwalitatief ook zeker goed uit de test komt, dan is een Electronicx accu aan te raden. Electronicx accu’s zijn namelijk met een reden bestsellers op Amazon.

TIP: Ben je er nog niet over uit hoeveel accucapaciteit je camper accu moet hebben? Bekijk dan onze stap voor stap uitleg voor het bepalen van de accucapaciteit van je huishoudaccu in een andere blog.

Electronicx gel accu

Electronicx 12 Volt 140 Ah Gel accu

AGM accu’s

Een AGM accu, wat staat voor Absorbed Glass Mat, is een loodzuur accu waarbij het elektrolyt geabsorbeerd is in glasvezelmatten tussen de platen. Hierdoor kunnen ze, in tegenstelling tot traditionele loodzuur accu’s (en dus gel accu’s), in elke positie worden gemonteerd zonder dat er lekkage plaatsvindt. AGM accu’s hebben ook een hogere ontladingscapaciteit dan gel accu’s. Over het algemeen zijn AGM accu’s beter geschikt voor zware belastingen dan gel accu’s. Dit komt doordat AGM accu’s een hogere vermogensdichtheid hebben dan gel accu’s en beter in staat zijn om grote stromen te leveren. Ook mogen AGM accu’s net als gel accu’s meestal tot 50%-80% ontladen worden, dat weer afhankelijk is van wat de fabrikant aangeeft. Echter bevat de vloeistof waar het elektrolyt in is opgeslagen water. Dit water kan na verloop van tijd verdampen. Het is daarom van belang dat dit waterniveau in de gaten gehouden wordt en indien nodig, wordt bijgevuld. Het onderhouden van AGM accu’s is dus benodigd. We gaan in een andere paragraaf wat dieper in op het onderhouden van verschillende soorten accu’s.

Aanbevolen AGM accu’s

Ook voor de AGM accu’s geldt, wil je gaan voor een kwalitatief goede accu waarbij een lange acculevensduur wordt gegarandeerd, kies dan voor Victron. Overigens kun je met de Victron AGM accu 70% van de accucapaciteit ontladen. Dat is bijvoorbeeld meer dan de aanbevolen 50% die geldt voor de Electronicx AGM accu. De Electronics AGM is weer een goede budget optie, maar let bij de aanschaf dus wel op de netto accucapaciteit die je overhoudt als je de ontlaadpercentage aanhoudt. 

AGM accu electronicx

Electronicx 12 Volt 110 Ah AGM accu

Lithium accu’s

Een lithium accu is een relatief nieuwe ontwikkeling op het gebied van accu’s voor campers. Lithium accu’s zijn lichter en kleiner dan andere accu’s en hebben een veel hogere energiedichtheid. Hierdoor kunnen ze veel meer stroom opslaan dan andere accu’s van dezelfde grootte. Lithium accu’s zijn over het algemeen zeer geschikt voor zware belastingen, omdat ze een zeer hoge vermogensdichtheid hebben. Een lithium accu is daarmee de beste optie voor campers die veel stroom nodig hebben, maar niet te veel gewicht willen meenemen. Een nadeel van dit soort accu’s is dat ze relatief prijzig zijn.

Aanbevolen lithium accu’s

Zoals als eerder benoemd, vallen de lithium accu’s onder de meest prijzige soort accu’s. Dit is een investering die je doet, maar waar je veel terug voor krijgt. Naast dat dit soort accu’s veel minder gewicht en ruimte innemen, gaan deze accu’s veel langer mee dan de loodzuur accu’s. Helemaal als je kiest voor een degelijk merk zoals Amarex of Victron, kun je ervan uitgaan dat je kwalitatief wel goed zit. Wil je gaan voor een goedkopere lithium accu optie, dan kun je gaan voor de LiFePO4 accu van Elfhub. Een LiFePO4 accu valt onder de categorie lithium accu’s, en worden zelfs beschouwd als de meest veilige soort lithium accu’s.

Amarew XP 12-150 12V 150AH Lithium Accu

Amarex 12 Volt 150 Ah lithium accu

Victron Lithium accu

Victron 12 Volt 130 Ah lithium accu

Elfhub lifepo4 accu

Elfhub 12 Volt 100 Ah LiFePO4 accu

Camper accu eigenschappen vergelijkingstabel

camper accu eigenschappen vergelijkingstabel

Het onderhouden van camper accu’s

Zoals al aangegeven, hebben AGM accu’s enig onderhoud nodig. Hiermee verleng je de levensduur van je accu. Houd hiervoor de volgende onderhoudspunten aan:

  • Controleer regelmatig het elektrolytniveau van de accu en vul het bij indien nodig met gedestilleerd water. * Het is belangrijk om het niveau tussen het minimum- en maximumpeil te houden. Dit geldt alleen AGM accu’s en andere accu’s waarbij de elektrolyt is opgeslagen in een vloeistof dat ook water bevat.
   * Let op: Ben je er niet zeker van hoe je dit moet doen, laat dit dan vooral doen door een professional!

  • Laad de accu regelmatig op om sulfatering te voorkomen. Het is aan te raden om de accu minstens één keer per maand volledig op te laden. Dit doe je met een geschikte acculader.

  • Zorg ervoor dat de accu niet volledig leeg raakt, omdat dit de levensduur van de accu kan verkorten. Probeer de accu op te laden voordat deze volledig leeg is.

  • Vermijd diepe ontlading van gel en AGM accu’s. Dit kan de accu beschadigen en de levensduur verkorten. Het is daarom belangrijk om de accu niet onder de 50% van de capaciteit te ontladen. Het komt soms voor dat de fabrikant aangeeft dat de accu tot 80% ontladen kan worden, maar probeer dit te vermijden. Lithium accu’s mogen daarentegen tot 95% ontladen worden, maar doe dit ook zo min mogelijk.

  • Controleer regelmatig de aansluitingen van de accu en maak ze schoon indien nodig. Vuil en corrosie kunnen de prestaties van de accu verminderen.

  • Bewaar de accu op een koele, droge plaats en zorg ervoor dat deze niet wordt blootgesteld aan extreme temperaturen of vochtigheid.

Hopelijk weet je nu wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de meest gebruikte camper accu’s en kun je hiermee een weloverwogen beslissing maken in welke accu jij gaat aanschaffen. Ben je nog van plan zonnepanelen te installeren op je camper? Het is dan verstandig om voor extra accucapaciteit te kiezen, zodat je langer off-grid kunt staan. Lees onze blog als je meer wilt weten over het installeren van zonnepanelen.

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Laat het hieronder weten!

In deze blog staan mogelijk affiliate links van externe partijen. Wanneer een aankoop wordt gedaan via de link ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper, zonder extra kosten voor jou.

1 thoughts on “Camper Accu: Welke soorten accu’s zijn geschikt als huishoudaccu?

 1. H Steenwoerd says:

  Hallo,
  Vraagje, als ik een lithium accu plaats als huishoud accu, is het dan verstandig om ook een lithium start accu te plaatsen?
  Met vriendelijke groet
  Helmich

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze site, gaan we er van uit dat je hiermee akkoord gaat.