Acculader Camper: Zo kies je de juiste lader voor jouw camper accu

acculader camper uitgelichte afbeelding

De acculader in je camper. Je zult misschien denken, heb ik die nodig? Ik heb toch al zonnepanelen die mijn huishoudaccu opladen? Of mijn huishoudaccu wordt toch al opgeladen tijdens het rijden? Daar kun je het bij laten, maar een acculader heb je wel nodig wanneer je je 12 Volt camper accu wilt opladen met een externe 230 Volt voeding, zoals met walstroom bijvoorbeeld.

In deze blog benoemen we een aantal acculaders van de merken CTEK, Ective en Victron Energy. Acculaders van deze merken worden vaak gebruikt in campers, gezien de goede prijs/kwaliteit verhoudingen. Elke acculader heeft zijn eigen eigenschappen, die specifiek geschikt zijn voor bepaalde soorten camper accu’s. Daarnaast zijn er nog multifunctionele acculaders die naast de acculaad functie, een zonne-regelaar of omvormers-functie hebben. We zetten alles voor je op een rij, zodat je weet waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste acculader voor jouw camper accu!

Wil je het installeren van elektrische voorzieningen in jouw camper liever uitbesteden? Wij adviseren, stellen samen en installeren de elektriciteit in jouw camper op locatie door heel Nederland. Lees meer of neem contact op!

De inhoud van deze blog:

Note: In deze blog komen termen naar voren die te maken hebben met elektriciteit. Het is daarom misschien handig eerst onze blog over de basiskennis elektriciteit te lezen.

Waarvoor heb je een camper acculader nodig?

Volledig opladen

Met een acculader kun je de 12 Volt camper accu opladen met een voeding van 230 Volt. Als voeding kun je hierbij denken aan een normaal stopcontact die je thuis ook hebt of de walstroom paal van de camping. Met een goeie acculader kun je de accu relatief gezien snel naar een 100% volle accucapaciteit laden, in tegenstelling tot eenvoudige accuscheiders of PWM-zonneregelaars. Het is overigens goed voor de levensduur van de accu om zo nu en dan de accu tot de volle 100% op te laden. Het volledig opladen van de accu met zonnepanelen of tijdens het rijden lukt niet altijd. Dit is namelijk altijd afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht, rijtijd en apparatuur.

Druppelladen

Daarnaast is het aan te raden om de camper accu aan een druppellader te koppelen wanneer je de camper, en dus de accu, langdurig niet gebruikt. Accu’s ontladen uit zichzelf dus worden camper accu’s vaak aan een druppellader aangesloten wanneer ze bijvoorbeeld een winter niet worden gebruikt. Maar wat is dat precies, een druppellader? Lees verder…

Hoe werkt een camper acculader?

De acculader wordt met een stekker of CEE walstroom stekker aangesloten op de 230 Volt voeding. De andere kant van de lader wordt met een plus en min kabel aangesloten op de plus en min accupolen van de camper accu. De acculader vormt de 230 Volt wisselspanning om naar een geschikte 12 Volt gelijkspanning om de accu vervolgens mee op te laden. De laadspanning die de acculader creëert hangt af van het type acculader. 

Wil je de acculader gebruiken om de accu met de bekende blauwe CEE stekker te kunnen opladen? In een andere blog vind je het stroomschema van een camper accu opladen met walstroom.

Acculader camper - stroomschema - Chili Camper

Stroomschema camper accu opladen met een acculader met een normaal stopcontact

Acculaders met een vaste laadspanning

Bij de meest goedkope acculaders voor 12 Volt accu’s creëert de acculader een laadspanning van 13,8 Volt. Met een laadspanning van 13,8 Volt wordt een 12 Volt accu nooit volledig opgeladen, maar tot driekwart ongeveer. Dit is zo gemaakt zodat de accu niet wordt overbeladen en zo wordt de accu beschermd. Dat de accu dan nooit volledig opgeladen kan worden, is echter wel nadelig voor de levensduur van de accu. We doen in deze blog daarom geen aanbevelingen voor dit soort acculaders.

Acculaders met een drietrapslader (of meertrapslader)

Om een langere levensduur van de camper accu te garanderen worden acculaders met een drie- of meertraps laadalgoritme aangeraden. Acculaders met drie- of meertraps laadalgoritmes verlagen of verhogen de laadspanningen voor de camper accu, afhankelijk van de huidige accuspanning en capaciteit. Op deze manier wordt de accu continu met de optimale laadspanning opgeladen. De drie algemene laadfases zijn als volgt:

Bulkspanning

De acculader creëert een bulkspanning om de accu snel op te laden tot een accucapaciteit van ca. 80-85%.

Absorptiespanning

De acculader gaat over tot absorptiespanning om de accu vanaf 80-85% accucapaciteit verder op te laden tot een accucapaciteit van ca. 98%.

Druppellading

De acculader houdt de accucapaciteit in de gaten en laad de accu in ‘druppel’ hoeveelheden bij tot 100% wanneer de accucapaciteit uit zich zelf een klein beetje is ontladen. Een accu mag altijd aangesloten blijven op een druppellading.

Welke acculader bij welke accu?

De volgende punten helpen je bij het bepalen van de juiste acculader voor jouw camper accu:

 • Welk soort camper accu wil je laten opladen in jouw camper? Vaak worden 12 Volt accu’s gebruikt als camper accu. Alle acculaders die we in deze blog noemen zijn geschikt voor alle 12 Volt loodzuur (dus ook AGM) en lithium accu’s, let daar dus goed op. Kijk vervolgens naar de spanningen van de verschillende laadfases die de acculader creëert en of dit past bij de benodigde laadspanning van jouw camper accu. De benodigde laadspanning, die past bij een 6V, 12V of 24V accu, vind je vaak bij de specificaties van de accu. 
 • Wat is de accucapaciteit van de camper accu? Dit bepaald de benodigde laadspanning die de acculader moet leveren. Als vuistregel kun je aanhouden om een acculader te kiezen met een netto laadstroom van 10-20% van de accucapaciteit. De netto laadstroom is de laadstroom minus de eventuele continue stroomsterkte van apparaten die aan blijven staan tijdens het opladen (de koelkast bijvoorbeeld). 
 • Dit derde punt staat los en is onafhankelijk van jouw camper accu, maar dit kan je keuze wel beïnvloeden. Welke functies moet de acculader nog meer hebben, naast het hebben van een laadfunctie voor de accu (multifunctionele acculaders)? In een volgende paragraaf lees je daar meer over. Combineren heeft voordelen, namelijk besparing van geld en ruimte, maar het is mogelijk dat je inlevert op kwaliteit. Dit is afhankelijk van het apparaat. Of je kiest voor een acculader of een multifunctionele acculader is volledig persoonsafhankelijk en waar je de meeste waarde aan hecht. 

Acculaders met enkel een accu laadfunctie

Wanneer je opzoek bent naar een geschikte acculader voor jouw camper accu, raden we het aan hier niet in te bezuinigen. De levensduur van je camper accu is afhankelijk van de kwaliteit van de acculader. Een goede acculader heeft een drietraps-laadalgoritme die zorgt voor de optimale laadspanning voor je accu. Heeft een acculader dit niet, kan dit de levensduur van je camper accu sterk verminderen, met als gevolg dat je sneller een nieuwe accu nodig hebt. Kortom, goedkoop kan in sommige gevallen duurkoop zijn.

Let op: Onderstaande acculaders zijn acculaders met enkel een accu laadfunctie. Er zijn ook acculaders met een multi-functie te verkrijgen, wellicht zijn die voor jouw camper interessant. In de volgende paragraaf lees je daar meer over.

CTEK acculader

CTEK MXS 5.0 Acculader

 • Acculader 5 Ampère
 • Aanbevolen accucapaciteit 20 tot 50 Ah
 • Geschikt voor alle 12 Volt loodzuur accu’s
 • Acht-traps laadalgoritme
 • Geschikt voor druppelladen

Beste budget optie geschikt voor kleinere accu’s en wanneer je enkel een acculaad functie wilt

Victron Acculader

Victron Blue Smart IP65 Acculader 12/15

Victron Blue Smart IP65 Acculader 12/15

 • Acculader 15 Ampère
 • Aanbevolen accucapaciteit 50 tot 150 Ah
 • Geschikt voor alle 12 Volt loodzuur en lithium accu’s
 • Zeven-traps laadalgoritme
 • Geschikt voor druppelladen
 • Bluetooth integratie voor inzage via de Victron App

Beste optie wanneer je meer kwaliteit, enkel een acculaad functie wilt en waarmee je de langste levensduur van je accu garandeert

Acculaders multifunctioneel

Multifunctionele acculaders hebben naast het hebben van een accu-laadfunctie, ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld als zonne-regelaar of omvormer te dienen. Wanneer je van plan bent om zonnepanelen op je camper te installeren of dat je 230 Volt stopcontacten in je camper wilt, dan zou het een goede keuze kunnen zijn om een multifunctionele acculader aan te schaffen. Dit scheelt ruimte én geld, maar in sommige gevallen lever je wel in op kwaliteit, afhankelijk van het merk/apparaat.

Wanneer je kiest voor een multifunctionele acculader met bijvoorbeeld een omvormersfunctie, is het erg belangrijk dat de omvormer van goede kwaliteit is en een zuivere sinusomvormer is. Is dit niet het geval, dan kan de omvormer schade veroorzaken aan de 230 Volt apparaten die je in je camper gebruikt. Dit is omdat de gelijkspanning dan niet goed wordt omgevormd naar een zuivere wisselspanning.

Voorbeelden van goed beoordeelde multifunctionele acculaders zijn de onderstaande:

Ective CSI

Ective CSI serie

 • Geschikt voor 12 of 24 Volt accu’s (selecteren bij externe verkoper)
 • Omvormer functie tot 1500 Watt
 • Acculaad functie tot 15 Ampère
 • Geschikt voor gemiddeld grote accu’s met een accucapaciteit tot 150 Ah (afhankelijk van variant)
 • Drietraps laadalgoritme

Beste goedkopere, maar kwalitatief goede optie. Ventilator van de omvormer is te horen wanneer deze aan staat

Ective SSI

Ective SSI serie

 • Geschikt voor 12 of 24 Volt accu’s (selecteren bij externe verkoper)
 • Omvormer functie tot 1500 Watt
 • Acculaad functie tot 15 Ampère
 • Geschikt voor gemiddeld grote accu’s met een accucapaciteit tot 150 Ah (afhankelijk van variant)
 • Drietraps laadalgoritme
 • Ingebouwde MPPT-regelaar voor optimale zonne-energie opbrengst

Beste goedkopere, maar kwalitatief goede optie. Ventilator van de omvormer is te horen wanneer deze aan staat. Compleet apparaat wanneer je óók zonnepanelen op je camper wilt. Uniek op de markt.

Victron MultiPlus IP21 12/800/35-16

Victron Multiplus 800

Victron MultiPlus IP21 12/800/35-16

 • Geschikt voor 12 Volt loodzuur en lithium accu’s
 • Omvormer functie 800 Watt met relatief stille ventilator
 • Acculaad functie 35 Ampére
 • Transferschakelaar 16 Ampère
 • Geschikt voor grote accu’s met een accucapaciteit tot 350 Ah
 • Drietraps laadalgortime

Beste optie met een relatief gezien stille ventilator. Kwalitatief gezien het beste op de markt. De transferschakelaar schakelt automatisch tussen 230 Volt of 12 Volt voeding

Let op: Verschillende varianten van de Ective acculaders/omvormers zichtbaar en te selecteren bij de externe verkoper

Acculaders multifunctioneel en geavanceerd

Wanneer je apparaten in je camper wilt gebruiken die een hoog vermogen vragen, dan heb je een grote omvormer nodig. Denk hierbij aan het gebruik maken van elektrische boilers voor warm water, een stofzuiger of mini ovens. Gezien het hoge vermogen dat de omvormers van deze apparaten leveren, is het verstandig om voor kwaliteit te kiezen. Daarvoor zit je bij Victron Energy altijd goed.

Victron Quattro

Victron Quattro 12/3000/120

 • Geschikt voor 12 Volt loodzuur en lithium accu’s
 • Omvormer functie 3000 VA (2400 Watt) met relatief stille ventilator
 • Acculaad functie 120 Ampére
 • Geschikt voor grote (gekoppelde) accu’s met een accucapaciteit tot 1200 Ah
 • Drietraps laadalgortime
 • Kan worden aangesloten op twee onafhankelijke AC-bronnen

Victron MultiPlus C 12/1600/70-16

 • Geschikt voor 12 Volt loodzuur en lithium accu’s
 • Omvormer functie 1600 VA (1300 Watt) met relatief stille ventilator
 • Acculaad functie 70 Ampére
 • Transferschakelaar 16 Ampère
 • Compact ontwerp
 • Geschikt voor grote (gekoppelde) accu’s met een accucapaciteit tot 700 Ah
 • Drietraps laadalgortime

Bovenstaande opties zijn de enige kwalitatief goede opties die te verkrijgen zijn op de markt wanneer je een acculader + omvormer wilt met veel vermogen. Victron Energy staat voor kwaliteit en wanneer je van zulk grote Wattages gebruik wilt maken, is Victron Energy de enige goede optie

Wil je meer weten over hoe je de acculader kan toepassen in je elektrisch systeem? Lees dan onze blog over het opladen van de camper accu met walstroom. Ben je al zo ver dat je de elektrische voorzieningen kunt aansluiten en afwerken? Lees dan onze blog over het aanleggen van de elektrische voorzieningen in je camper.

In deze blog staan mogelijk affiliate links van externe partijen. Wanneer een aankoop wordt gedaan via de link ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper, zonder extra kosten voor jou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze site, gaan we er van uit dat je hiermee akkoord gaat.