Omvormer Camper: De beste omvormer voor jouw 230 Volt circuit

omvormer camper

Wanneer je het hebt over stroom in de camper, wordt er al vaak gedacht aan de sigaretten aanstekers en USB poortjes. Dit zijn voorzieningen die vaak werken op 12 Volt, omdat de camper accu meestal een 12 Volt accu is. Toch blijft het hier niet bij. Je kunt naast 12 Volt stopcontacten óók 230 Volt stopcontacten in je camper installeren. Zo maak je het mogelijk om bijvoorbeeld je koffiemaler, melkschuimer of laptop lader te gebruiken in je camper. Je hebt hiervoor wel een omvormer nodig.

In deze blog leggen we stap voor stap uit wat een omvormer is, waarvoor omvormers gebruikt worden, de verschillende varianten die er te verkrijgen zijn en ten slotte hoe je de juiste omvormer kiest voor in jouw Camper Accu.

Wil je het installeren van elektrische voorzieningen in jouw camper liever uitbesteden? Wij adviseren, stellen samen en installeren de elektriciteit in jouw camper op locatie door heel Nederland. Lees meer of neem contact op!

De inhoud van deze blog:

TIP: in deze blog komen termen naar voren waarvoor enige basiskennis over elektriciteit benodigd is. Merk je dat je hier nog wat extra hulp bij nodig hebt? Lees dan eerst onze blog over de basiskennis elektriciteit

Waarvoor een omvormer in je camper?

Laten we beginnen met een korte uitleg waarvoor een omvormer in een camper wordt gebruikt om er achter te komen of jij er een nodig hebt. De kans is groot dat je een camper accu gaat gebruiken (of gebruikt) in je camper met een 12 Volt spanning. Hiermee kun je apparaten in je camper gebruiken die werken op een 12 Volt spanning. Wanneer je apparaten wilt gebruiken die werken op 230 Volt, bijvoorbeeld de laptop lader, koffiezetapparaat of zelfs een stofzuiger, dan moet de 12 Volt spanning worden omgevormd naar een 230 Volt spanning. Hiervoor heb je een omvormer nodig.

Hoe werkt een omvormer?

In deze blog leggen we alles uit op basis van een 12 Volt spanning van de camper accu die omgevormd moet worden naar een 230 Volt spanning voor het stopcontact. Een 12 Volt spanning van een camper accu is een gelijkspanning, ook wel ‘direct current’ of DC genoemd. Een 230 Volt spanning die uit een stopcontact komt is een wisselspanning, ook wel ‘alternating current’ of AC genoemd. De naam van een wisselspanning zegt het al: de spanning wisselt continu van positieve naar negatieve waarden, en andersom. Een omvormer zorgt er voor dat de gelijkspanning wordt omgevormd naar een wisselspanning en verhoogt daarbij ook de spanning van 12 naar 230 Volt. Hoe werkt dat? 

Gemodificeerde of zuivere sinus omvormer

Het omvormen van de gelijkspanning naar een wisselspanning wordt gedaan met een sinus omvormer. Dit kan een gemodificeerde of een zuivere sinus zijn. Omvormers met een gemodificeerde sinus zijn de goedkopere varianten, echter is de gecreëerde wisselspanning niet optimaal. De meeste apparaten functioneren hier prima op, echter sommige 230 Volt apparaten niet. De gemodificeerde wisselspanning kan dan zelf schadelijk zijn voor de aangesloten 230 Volt apparaten. 

Investeer je iets meer in een omvormer met een zuivere sinus, bescherm je je 230 Volt apparaten maximaal. Omvormers met een zuivere sinus zorgen ervoor dat de wisselspanning optimaler is hiermee voorkom je eventuele schade aan je 230 Volt apparaten. Het enige nadeel aan omvormers met een zuivere sinus is dat deze apparaten iets prijziger zijn.

Transformator

Wanneer de gelijkspanning is omgevormd naar een wisselspanning, wordt de spanning met behulp van een transformator verhoogd naar een 230 Volt spanning. Vanuit de omvormer kan nu een 3 aderig snoer lopen naar het stopcontact in je camper. Voilà! Nu kun je 230 Volt apparaten gebruiken in je camper. Er zit echter wel een limiet aan vermogen dat een omvormer kan leveren. Dit verschilt per omvormer. We helpen je verder in deze blog om erachter te komen welke omvormer voor jouw camper voldoende is.

Hoe kies je de juiste omvormer voor in jouw camper?

Hoe kies je nu een omvormer die past bij jouw wensen én budget? We benoemen een aantal punten waar je over kunt nadenken, zodat je zelf een goed doordachte keuze kunt maken.

Maximaal vermogen van de omvormer

Om te beginnen is het goed om bij jezelf na te gaan welke 230 Volt apparaten je  wilt gebruiken in de camper. Het maximale vermogen van de apparaten die je eventueel tegelijk wilt gaan gebruiken in de camper, bepaalt het maximale vermogen dat de omvormer moet kunnen leveren. Het benodigde vermogen van het apparaat in Watt vind je meestal achterop het etiketje.

Een gemodificeerde of zuivere sinus

Vervolgens is het aan jou of je een omvormer met een gemodificeerde of een zuivere sinus wilt. Dit is afhankelijk van jouw budget en in hoeverre je jouw 230 Volt apparaten wilt beschermen. Ons advies is om altijd voor een omvormer te gaan met een zuivere sinus. Wij nemen liever geen risico dat de omvormer schade kan toebrengen aan onze 230 Volt apparatuur, want dan ben je sowieso al duurder uit om die apparaten te repareren/vervangen

Nul last 

Daarnaast is het goed om te kijken naar de nul last van de omvormer. Als de omvormer aanstaat en geen apparaten zijn aangesloten, verbruikt de omvormer alsnog een kleine hoeveelheid energie. Dit is de ‘stand-by’ stand. Afhankelijk van het apparaat kan een omvormer een nul last hebben van 2 Ampère per uur. Goede omvormers verbruiken maar ongeveer 0,4 tot 1 Ampère per uur.

Maar, dan doe je de omvormer toch uit? Ja dat kan, maar in de praktijk is dat toch wel lastig. In ons geval hebben we onze koelbox altijd aangesloten op het 230 Volt stopcontact. De koelbox slaat ongeveer eens in het uur aan en wij zien het in ieder geval niet zitten om elke keer de omvormer aan en uit te schakelen. 

Dit is een persoonlijke keuze en goed om rekening mee te houden!

Een omvormer of multifunctionele omvormer

Het kan zijn dat je al een acculader of zonne-regelaar hebt in je camper. In dat geval is een omvormer een logische uitbreiding. Het kan ook zijn dat je nog in de begin fase van het elektrische systeem in je camper zit en dat je naast een omvormer ook nog een acculader en zonne-regelaar nodig hebt. In dat geval is het sterk aan te raden om te gaan voor een multifuncionele omvormer. Deze apparaten hebben naast de omvormers functie ook de mogelijkheid om als bijvoorbeeld acculader en soms zelfs zonne-regelaar te dienen.

Piekstroom

Ten slotte is het goed om te kijken naar de piekstroom die je grootste verbruiker nodig heeft. Meestal vragen bijvoorbeeld koelkasten in de eerste seconden wanneer ze aanslaan extra veel vermogen. Afhankelijk van de omvormer kan het apparaat extra veel vermogen leveren. Het is goed om daar ook rekening mee te houden.

Aanbevolen omvormers

Ben je enkel opzoek naar een omvormer? We benoemen twee omvormers die vaak worden gebruikt voor campertoepassingen en waar veel goede beoordelingen over te vinden zijn. Het kan zijn dat je ook nog een acculader of zonne-regelaar nodig hebt. In dat geval raden we het sterk aan te gaan voor een multifunctionele omvormer. De aanbevolen multifunctionele omvormers benoemen we in de volgende paragraaf.

Ective SI serie

Ective SI serie

 • Omvormersfunctie 300-1000 Watt (selectie bij externe verkoper)
 • Dubbel zo hoge piekstroom gedurende twee seconden
 • Zuivere sinus
 • Nul last: ca. 0,45 Ampère
 

Beste prijs/kwaliteit optie op de markt van het betrouwbare merk Ective

Edecoa omvormer

Edecoa Omvormer

 • Omvormersfunctie 1500 Watt
 • Dubbel zo hoge piekstroom gedurende twee seconden
 • Zuivere sinus
 • Nul last: ca. 0,4 Ampère
 

Beste budget optie met een hoog vermogen met veel goede beoordelingen

Aanbevolen multifunctionele omvormers

Ga je liever voor een gecombineerd apparaat die naast een omvormersfunctie ook een acculader of zelfs een zonne-regelaars functie heeft? Naast dat dit in ruimte scheelt, bespaar je ook zeker in kosten! We benoemen drie goed beoordeelde multifunctionele omvormers van de merken Ective en Victron Energy. De Ective apparaten komen het beste naar voren qua prijs/kwaliteit verhouding. De Victron Energy apparaten zijn het duurst, maar kwalitatief nog beter dan Ective apparaten.

Ective SSI serie

Ective SSI serie

 • Omvormersfunctie tot 1500 Watt (selectie bij externe verkoper)
 • Dubbel zo hoge piekstroom gedurende twee seconden
 • Zuivere sinus
 • Nul last: ca. 0,45 Ampère
 • Acculader tot 15 Ampère per uur
 • Ingebouwde zonne-regelaar (MPPT)
 

Beste prijs/kwaliteit optie op de markt wanneer je een omvormer + acculader + zonne-regelaar in één zoekt

 • Omvormersfunctie tot 1700 Watt
 • Dubbel zo hoge piekstroom gedurende twee seconden
 • Zuivere sinus
 • Nul last: ca. 0,5 Ampère
 • Acculader 70 Ampère per uur
 • Geschikt voor de grootste (gecombineerde) accu’s
 

Beste prijs/kwaliteit optie op de markt wanneer je een omvormer + acculader in één zoekt

Victron Multiplus

Victron Multiplus

 • Omvormersfunctie van 800 Watt met een relatief stille ventilator
 • Zuivere sinus
 • Nul last: ca. 0,5 Ampère
 • Acculaad functie 35 Ampére
 • Transferschakelaar 16 Ampère
 • Geschikt voor grote accu’s met een accucapaciteit tot 350 Ah

Beste kwaliteit optie wat je mag verwachten van het merk Victron Energy

We hopen je met deze blog op weg te hebben geholpen met de zoektocht naar jouw camper omvormer. Heb je hier nog vragen over? Stel ze gerust onderaan dit blogbericht en we zullen zo snel mogelijk reageren.

Meer lezen? Misschien heb je ook wat aan onze gerelateerde blogberichten:

In deze blog staan mogelijk affiliate links van externe partijen. Wanneer een aankoop wordt gedaan via de link ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper, zonder extra kosten voor jou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze site, gaan we er van uit dat je hiermee akkoord gaat.