Watersysteem Camper: Wat heb je hier voor nodig?

kraan van koperdelen

Het watersysteem in je camper. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ga je voor koud en warm water of heb je genoeg aan alleen koud water? Wat voor soort pomp ga je gebruiken om het water uiteindelijk uit je kraan te krijgen? Welke tanks gebruik je voor de opslag van schoon water én vuil water? Hoe ga je je schoonwatertank vullen? Het watersysteem in je camper kan je zo gek maken als je zelf wilt. Daar helpen wij je graag mee!

In deze blog lees je welke onderdelen je precies nodig hebt voor een simpel watersysteem in je camper met onder andere een voetpomp en jerrycans. Wil jij voor een uitgebreider watersysteem gaan met onder andere een expansievat? Ook dit lichten we toe inclusief alle onderdelen en koppelingen die je hiervoor nodig hebt. Met behulp van uitgebreide waterschema’s leggen we dit uit. 

Een waardevolle toevoeging aan het watersysteem in jouw camper is een systeem om altijd schoon drink water te hebben. In een andere blog lichten we de verschillende Camper Waterfilters toe en welke filters jij nodig hebt.

Waarom een goed watersysteem in een camper?

Een watersysteem in je camper, moet dat? Kan ik niet zonder? Nou ten eerste, heeft de Belastingdienst inrichtingseisen opgesteld voor campers. Je moet aan deze eisen voldoen als je gebruik wilt maken van het kampeerauto tarief. Op de website van de Belastingdienst zijn de eisen te vinden waaronder de onderstaande eis die te maken heeft met het watersysteem in een camper.

  • een vast keukenblok bestemd voor gebruik in de binnenruimte.
    Het werkblad is minimaal 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer.

Los van het feit dat de Belastingdienst deze niet al te ingewikkelde eis heeft opgesteld, is het voor jezelf ook gewoon heel fijn om een watersysteem in je camper te hebben. Denk aan de afwas, je handen wassen, koffie zetten, vuilwateropvang en het lozen van je vuilwater op de daarvoor bestemde plekken. Je hebt daar een goed watersysteem voor nodig. Dit systeem hoeft daarentegen echt niet heel ingewikkeld te zijn!  Je leest daar in deze blog meer over.

Ben je benieuwd welke eisen nog meer gelden voor jouw camper? Lees dan onze blog over de eisen van de Belastingdienst én RDW.

Schematische tekeningen watersysteem camper

Hieronder zie je twee waterschema voorbeelden van een watersysteem in een camper. De eerste tekening geeft een simpel koud watersysteem weer. De tweede tekening laat een geavanceerder en completer warm watersysteem zien. 

In de volgende paragrafen lichten we alle onderdelen toe van watersysteem A met enkele onderdelen van watersysteem B. Daarna lichten we de aanvullende onderdelen van watersysteem B toe inclusief alle koppelingen die je nodig hebt voor de montage.

Let op! De genummerde onderdelen uit de tekeningen komen terug in de tekst.

watersysteem camper schematische tekening

Watersysteem A – Een simpel koud watersysteem met een voetpomp en jerrycans

Watersysteem camper met warm water - schematische tekening - chilicamper

Watersysteem B – Een compleet warm watersysteem met onder andere een drukpomp en geiser

Illustraties door MerakiArt.nl

Onderdelen watersysteem A (en gedeeltelijk B)

Schoonwateropslag

Jerrycans – (1) – (Watersysteem A)

Als eenvoudige schoonwateropslag kun je gebruik maken van jerrycans. De jerrycans zijn overal te vullen. Van drinkfonteintjes tot de normale kranen bij camperplaatsen. Je zult nu misschien denken, kan dat met in je camper gebouwde watertanks dan niet? Als je je ingebouwde tank wilt vullen, dan doe je dat meestal met een slang die je met een koppeladapter aan de vulkraan draait. Dat kan op veel plekken, maar niet overal. Dat werkt dus niet bij bijvoorbeeld drinkfonteintjes. Dat je jerrycans overal kunt vullen, is voor ons een groot voordeel. Hou er echter wel rekening mee dat je je jerrycans een tijdje moet kunnen optillen als je ze vult. Een volle jerrycan van 20L is natuurlijk ook 20kg wat je dan even vast moet kunnen en willen houden!

In onze camper maken we gebruik van 2 jerrycans van elk 20L, dus 40L totaal. Met 40L water kunnen wij ongeveer 3 dagen vooruit.

jerrycan 20L

Jerrycan 20L

Schoonwatertank (1b) – (Watersysteem B)

Wil je liever geen gedoe met het sjouwen van de jerrycans of mocht je nu al weten dat je één ingebouwde schoonwatertank wilt? We horen vaak van anderen dat zij ook één grote schoonwatertank hebben en natuurlijk is dat ook een hele goeie optie. De meest gebruikte schoonwatertank is een tank van Fiamma. Om de tank te vullen heb je een water inlaat nodig die je in de wand van je camper kunt installeren. Op Amazon zijn goeie water vul inlaten te krijgen inclusief slot.

Waterpomp

Het water moet natuurlijk vanuit je watertank uit je kraan komen. Hiervoor heb je een waterpomp nodig. De meest gebruikte waterpomp soorten zijn handmatige (voet)pompen, drukpompen en dompelpompen. 

Voetpomp (2) – (Watersysteem A)

De voetpomp draagt bij aan een super simpel watersysteem in je camper om het water vanuit je schoonwatertank uit je kraan te krijgen. De voetpomp zit met een slang aangesloten op je schoonwatervoorziening. In één van de doppen van de jerrycans hebben wij een gat geboord waar de slang precies doorheen kan. Wanneer één van de jerrycans leeg is, verwissel je de doppen met elkaar en kun je je andere jerrycan gebruiken. De andere kant van de slang sluit je aan op je kraan. Door met je voet op de pomp te drukken, komt het water uit de kraan. Het pompje werkt dus zonder elektriciteit en is eenvoudig te installeren. We denken dat je vanzelf zuiniger in waterverbruik bent als je gebruik maakt van een voetpomp. Je hebt bijvoorbeeld niet de mogelijkheid dat de kraan iets te lang ‘open’ blijft staan als je je tanden aan het poetsen bent. Je pompt gecontroleerd en gedoseerd de hoeveelheid water wanneer je het nodig hebt. Het kan alleen wel even duren voordat je een pan vol water hebt gepompt voor het koken… Voor nu laten we de voetpomp in onze camper zitten, maar bij een volgende camperbouw project gaan we toch voor een elektrische drukpomp.

Drukpomp / Diafragma pomp (2b) – (Watersysteem B)

Als je voor een elektrische waterpomp wilt gaan dan is een drukpomp een hele goede optie. De drukpomp staat weergegeven in watersysteem B. Een drukpomp, ook wel diafragma pomp genoemd, zorgt er voor dat de druk in de leidingen altijd in stand wordt gehouden. Wanneer je de kraan (of douche kraan) opent komt er meteen water uit. Als er water uit komt, betekent dat dat de druk in de leidingen wordt verlaagd, waardoor de drukpomp weer in werking treedt en de druk in de leiding wordt hersteld en in stand wordt gehouden. De drukpomp wordt in tegenstelling tot een dompelpomp (die we beschrijven in de volgende paragraaf) buiten de watertank geplaatst. De meest gebruikte en betrouwbare drukpomp is de Trail King 7 drukpomp van Shurflo. 

Kan je je weg nog niet helemaal vinden bij het aansluiten van elektrische apparaten zoals deze drukpomp? Lees dan onze blog over het aansluiten en aanleggen van elektriciteit in je camper. 

Dompelpomp 

Nog een optie voor een elektrische pomp is een dompelpomp. De dompelpomp zet je in je schoonwatertank en met een waterslang verbind je deze met je kraan. De dompelpomp sluit je aan op je elektrisch systeem, waarbij de plus kabel wordt onderbroken door de schakelaar die op de kraan zit. Wanneer je de kraan open zet, activeer je de schakelaar en dus de dompelpomp. Een groot voordeel van een dompelpomp is dat ze niet veel geluid maken, omdat de dompelpomp in het water staat. Let op! Niet alle kranen zijn hier geschikt voor. De kranen die hier geschikt voor zijn worden benoemd in de volgende paragraaf! (kraan met elektrische schakelaar)

Watersysteem A met een voetpomp en jerrycans

 

whale voetpomp

Whale Voetpomp Babyfoot

shurflo drumpomp trail king 7

Shurflo Drukpomp Trail King 7

Kraan

Zelfgemaakte kraan (3) – (Watersysteem A+B)

Hou je ervan om creatief aan de gang te gaan en wil je een uniek kraantje? Maak dan zelf je kraan! Wij hebben de kraan gemaakt van koperen buisjes en koppelstukken. De hoogte en diepte van de kraan maak je zo lang als je zelf wilt, wat voor jou het beste is. Wij hebben er ook een kraanknop tussen gedaan. De knop is functioneel nutteloos wanneer je gebruik maakt van een voetpomp of dompelpomp, maar vinden we er mooi bij passen qua uiterlijk. Jij kunt de kraan natuurlijk helemaal maken zoals jij het wilt. Je creëert hiermee een industriële look, je moet er van houden!

Kraan met elektrische schakelaar

Ga je liever voor een kraan met een schakelaar die geschikt is voor een dompelpomp? Deze kranen zijn geschikt voor 12 Volt systemen en worden vaak gebruikt in campers. Beide kranen hebben een schoonwaterslang aansluiting van 9 mm. De schoonwaterslang met de juiste en passende interne diameter voor deze kranen wordt benoemd bij onderdeel nummer 6.

camper kraan met draaiknop 12v

Unbekannt kraan met draaiknop schakelaar 12V

kraan met schakelaar 12v camper

Bzocio kraan met schakelaar 12V

Wasbak / Spoelbak (4) – (Watersysteem A+B)

Wij hebben gekozen voor een lichte wasbak van roestvrijstaal. Geen gedoe met roestvorming en de ronde hoeken zorgen ervoor dat je de bak makkelijk kunt schoonmaken. Verder is er niks bijzonders aan. Het is aan te raden om een sifon onder de wasbak te monteren die hier op past! Zo komen we op het volgende onderdeel.

camper wasbak

Camper wasbak

Sifon (5) – (Watersysteem A+B)

De sifon is absoluut onmisbaar in je watersysteem. Wij dachten eerst dat het wel zonder sifon kon. Ons advies: doe dat niet. Als je met je bus rijdt klotst de inhoud van je vuilwatertank heen en weer en dat brengt de niet al te frisse geurtjes omhoog, zo je camper in. De sifon zorgt ervoor dat de geurtjes uit je vuilwatertank worden afgesloten door een laagje water dat in de sifon blijft zitten. Deze sifon is geschikt voor alle wasbakken van Dometic en zo dus ook voor de wasbak die in de vorige paragraaf is benoemd.

 

dometic sifon

Dometic AC545 Sifon 20mm

Schoonwaterslangen (6) – (Watersysteem A+B)

Zoals eerder al is benoemd, kun je je watersysteem samenstellen zoals je zelf wilt. Het is alleen wel van belang dat je dan de juiste waterslangen aanschaft die passen op de aansluitingen voor het waterdicht aansluiten van het hele systeem…

Voor de voetpomp heb je een waterslang met een interne diameter van 13 mm of een adapter nodig.

Voor alle overige onderdelen die zijn weergegeven in watersysteem A en B heb je voldoende aan waterslangen met een interne diameter van 10 mm.

Slangenklemmen (7) – (Watersysteem A+B)

De slangen monteer je vervolgens met slangenklemmen aan de aansluitpunten van de pomp, kraan, sifon etc. Je zorgt er hiermee voor dat de slangen een waterdichte aansluiting hebben. Als je goede slangenklemmen gebruikt maakt het niet uit dat de interne diameter van een waterslang 1mm groter is dan de aansluiting van de pomp. 

Vuilwater afvoerslang (8) – (Watersysteem A+B)

Voor de verbinding tussen de sifon en je vuilwatertank is het beter om een wat dikkere slang te gebruiken. Zo heb je de minste kans op een verstopping van etensresten etc. Deze slang heeft een interne diameter van 20mm dus deze past precies op de sifon die we aanraden bij onderdeel nummer 5. Maak deze slang, net als de schoonwaterslangen, vast met één van de slangenklemmen uit de slangenklemmen set.

Vuilwatertank (9) – (Watersysteem A+B)

Dan komen we op de tweede watertank, de tank waar al je verbruikte water uiteindelijk in terecht komt. De vuilwatertank. Het is het beste als de vuilwatertank zwart is, om zoveel mogelijk licht van buitenaf weg te houden. Hiermee worden algengroei en andere nare processen zoveel mogelijk voorkomen. De vuilwatertank kun je op veel verschillende manieren monteren onder je bus, of in je bus. Dat is volledig afhankelijk van de soort bus die je hebt. Wij hebben een vuilwatertank van 60L onder onze bus hangen.

Vuilwatertank camper

Vuilwatertank camper

Aanvullende onderdelen watersysteem B

Waterfilter voor drukpomp (10)

Ga je voor een drukpomp in je watersysteem? Dan wordt het sterk aangeraden om daar een waterfilter aan te koppelen. Het kan voorkomen dat er vuil in je schoonwatertank terecht komt, wat vervolgens wordt doorgepompt door je watersysteem. Om schade aan je drukpomp te voorkomen is het natuurlijk beter als het instromend water wordt gefilterd.

Drukvat / Expansievat (11)

Een drukvat, ook wel expansievat genoemd, vangt de ‘expansie’ van het water op. Het water in je watersysteem zet uit en krimpt als gevolg van de wisselende temperaturen. Hierdoor verlengt een drukvat de levensduur van je gehele watervoorziening, voornamelijk van je drukpomp. Een drukvat zorgt er bovendien voor dat er altijd een goede straal water uit je kraan komt. Bij het gebruik maken van alleen een drukpomp zonder drukvat, kan er lucht in je watersysteem komen en dat het water pruttelend uit je kraan komt. 

seaflo expansievat

Seaflo Drukvat /  Expansievat

Warm watersysteem

Geiser (12)

Als je warm water in je camper wilt, dan is één van de beste opties het installeren van een mobiele geiser. Een geiser werkt op gas (ook op LPG) en verhit het water op het moment wanneer er vraag naar is. Geisers hebben ventilatie nodig, dus het wordt aangeraden om dit bijvoorbeeld aan de binnenkant van de achterdeur te installeren. Dit systeem werkt niet met een warm water reservoir in tegenstelling tot boilers.

Gasfles en drukregelaar (13a en 13b)

Als je kiest voor een geiser heb je logischerwijs een gasfles nodig. Voor de hiervoor genoemde geiser kan dit een gasfles zijn met butaan, propaan of LPG. Voor de regeling van de juiste druk heb je een gasdrukregelaar van 30 mbar nodig.

Boiler op 230 Volt + koelsysteem motor

Een tweede optie is efficiënt gebruik maken van de warmte van de motor van je bus. Er bestaan boilers die aangesloten kunnen worden op het koelsysteem van de motor. Wanneer je rijdt, wordt het hete koelwater door de boiler geleid. Omdat de boiler gevuld is met schoon (drink) water, wordt dit water verwarmd. Het water kan hierdoor wel verwarmd worden tot wel 90 graden Celcius. Dit is natuurlijk veel te warm om mee te douchen. Het toepassen van een mengkraan met koud water toevoer is daarom wel nodig. Daarnaast moeten er voor dit systeem de koelleidingen van je bus worden aangepast. Als je hier geen ervaring mee hebt, wordt het aangeraden om dit door een professional te laten doen! Daarnaast heeft deze boiler het grote voordeel dat het je water ook kan laten opwarmen op 230 Volt spanning (wanneer je een tijdje niet rijdt met je bus).

Boiler op 12 Volt

Nog een optie is het gebruik maken van een 12 Volt boiler. Dit bestaat uit een vat waarin water wordt verwarmd en opgeslagen. Wanneer de douche wordt gebruikt, komt hier warm water uit, waarna de boiler weer wordt aangevuld met koud water dat vervolgens wordt verwarmd. Echter het grote nadeel van dit systeem is dat ze erg veel energie verbruiken.

Diverse koppelingen (14)

Ten slotte komen we op misschien wel de belangrijkste onderdelen. De koppelstukken. Er zijn talloze verschillende maten en soorten koppelingen te vinden op de markt. Maar lucky you! Wij hebben al alle koppelstukken voor je uitgezocht van watersysteem B.

TIP: voeg de producten toe aan het winkelmandje van de verkoper! Zo zie je meteen de verwachtte verzendkosten, kun je de producten vergelijken en blijven ze toegankelijk via al jouw apparaten.
De koppelstukken van watersysteem B:
  • 14a: Slang koppelingen aan de drukpomp en drukvat: Deze worden standaard meegeleverd met de drukpomp en drukvat.
  • 14b: Waterafsluiters voor slangen met een interne diameter van 10 mm. Deze zijn handig voor als er onderhoud nodig is aan de pompen. Als je ze afsluit en de pompen loskoppelt, stromen de leidingen niet leeg in je camper.
  • 14c: 3-weg koppeling incl. afsluiters. Voor de splitsing van water naar je kraan en naar je geiser. Deze zijn inclusief waterafsluiters met dezelfde reden als dat dat hierboven is beschreven.
  • 14d: Terugslagventiel. Deze wordt zo dicht mogelijk bij de splitsing richting de geiser geplaatst. Het ventiel zorgt ervoor dat er geen water uit de slang naar de geiser wordt getrokken wanneer de kraan opent wordt gedraaid.
  • 14e: Gasslang koppeling. Hiermee wordt de gasslang aangesloten op de mobiele geiser. Gebruik ook een slangenklem voor de bevestiging hiervan!
  • 14f: Snelkoppelingen voor waterslang (invoer + uitvoer). Deze koppelingen zijn handig om de waterslangen mee aan te sluiten op de geiser. De slangen zijn daarnaast eenvoudig en snel te ontkoppelen als je de geiser niet in gebruik hebt.

Check de productenpagina waar alle producten van het watersysteem staan gebundeld.

Heb je nog vragen over het systeem of de montage ervan? Stel ze hieronder en we denken graag mee! Ben je klaar voor een waardevolle toevoeging aan het watersysteem in jouw camper? Lees dan onze blog over Camper Waterfilters.

In deze blog staan mogelijk affiliate links van externe partijen. Wanneer een aankoop wordt gedaan via de link ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper, zonder extra kosten voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze site, gaan we er van uit dat je hiermee akkoord gaat.