Draaistoelen in de Camper: Wat zegt de RDW Regelgeving?

draaistoelen in de camper rdw

Draaistoelen in de camper maken. Het draaibaar maken van je bestuurders- en bijrijders stoel is één van de manieren om efficiënt gebruik te maken van de beperkte ruimte in je camper. Je maakt hierbij gebruik van een draaiplateau tussen de stoel en het onderstel van de stoel. Draaistoelen in je camper monteren kan echter invloed hebben op de stevigheid van de stoelen en dus jouw veiligheid. De kans bestaat dat je een wijziging moet aanbrengen aan de bevestigingspunten van de veiligheidsgordels. Dit moet een sterke en veilige constructie zijn. Bij een botsing met je camper wil je namelijk voorkomen dat je met stoel en al door je vooruit vliegt…

De RDW stelt hier daarom veiligheidseisen aan. Al deze eisen zijn te vinden op de website van de RDW. Voor een toelichting op de eisen hebben we de RDW gebeld om de regelgeving zo overzichtelijk mogelijk voor je op een rijtje te zetten. Ten slotte beschrijven we hoe wij onze stoelen draaibaar hebben gemaakt en laten we dit met foto’s zien.

Ben je opzoek naar alle camper eisen die zijn gesteld door de RDW én de Belastingdienst? Bekijk dan onze blog over alle camper eisen.

Waarom draaistoelen in de camper?

Bij het inrichten van je camper wil je zo efficiënt mogelijk gebruik maken van alle ruimte in je camper. Het is zonde als je je camper ergens parkeert en dat je bestuurders- en bijrijdersstoel geen onderdeel meer zijn van je inrichting. Verloren ruimte! 

Door de twee voorstoelen draaibaar te maken kun je de stoelen gebruiken als zitplekken in je woonruimte. Bovendien kun je een wegneembare tafel tussen de stoelen plaatsen zodat je een plek creëert waar je kunt werken, eten, spelletjes spelen, etc. Op deze manier houd je waardevolle ruimte over in de rest van je camper.

draaistoelen in de camper

Draaistoelen in de RedHotChiliCamper (onze camper)

Echter stellen de RDW en Belastingdienst hier eisen aan, waaronder de verplichting van het hebben van zitplaatsen in je camper. Vallen draaistoelen hier ook onder? En gelden hier eisen voor? Ja zeker. Lees verder.

Regelgeving RDW

Eisen kampeerauto’s specifiek

Om te beginnen stelt de RDW eisen die specifiek voor campers gelden. De enige eis die van toepassing is op draaistoelen, is een eis die betrekking heeft tot zitplaatsen. Het volgende wordt genoemd op de website van de RDW:

In het voertuig moeten zitplaatsen en een tafel aanwezig zijn. De tafel mag eventueel zijn weg te halen.

Nou dat is simpel. Draaibare stoelen zijn zitplaatsen (telefonisch bevestigd) en een wegneembare tafel mag dus ook. Was het maar zo makkelijk… De veiligheidseisen waaraan je camper moet voldoen staan namelijk in de eisen die gelden voor personenauto’s. 

Eisen personenauto’s (die ook gelden voor kampeerauto’s)

Nu wordt het iets ingewikkelder. Kampeerauto’s (campers) vallen onder de voertuigcategorie personenauto’s. Campers vallen dus onder dezelfde veiligheidseisen als die van personenauto’s. Als je draaibare stoelen gaat maken, dan doe je aanpassingen aan de zitplaatsen. Je plaatst namelijk een draaiplateau tussen de stoel en het onderstel en eventueel bevestig je de veiligheidsgordels opnieuw (op een andere plek). Hier gelden eisen voor. De volledige eisen zijn te vinden in het document “Wijze van keuren“. Voor een toelichting op de eisen hebben we de RDW gebeld en gevraagd welke eisen belangrijk zijn bij het maken van draaistoelen in de camper om door de keuring te komen.

Door de RDW is een splitsing in eisen gemaakt afhankelijk van de data wanneer de personenauto’s voor het eerst zijn toegelaten:

Eisen personenauto’s van vóór 1998

Heb je een bus die voor 1998 voor het eerst is toegelaten op de weg? Dan wordt het qua reglementen relatief makkelijk voor je. Ook wij hebben te maken met deze eisen, gezien onze bus uit 1971 komt… De eisen die gelden voor personenauto’s van voor 1998 zijn:

De stoel, het draaiplateau én veiligheidsgordels moeten deugdelijk zijn bevestigd. Dit wordt visueel gecontroleerd.

Het staat niet zwart op wit wat wordt verstaan onder ‘deugdelijk’. Gebruik hierbij je gezonde verstand. Denk hierbij dus goed na over hoe je alles stevig monteert. Het gaat ten slotte om je eigen veiligheid. In de laatste paragraaf van deze blog zie je hoe wij de draaistoelen hebben gemaakt en geven we je een aantal montage tips.

Eisen personenauto’s tussen 1998 en 2009:

Samengevat zijn de eisen die hiervoor gelden als volgt:

De zitplaats in combinatie met het te gebruiken draaiplateau moet in een soortgelijk voertuig getest zijn waarin het draaiplateau gemonteerd wordt en moet voldoen aan de gestelde eisen van hoofdstuk 15 “Sterkte van de zitplaatsen”. Indien het draaiplateau in een voertuig is getest en goedgekeurd, krijgt het draaiplateau de zogenoemde typegoedkeuring (voor het soort voertuig waarin de test is ondergaan). Dit wordt aangetoond middels een certificaat.

De veiligheidsgordels voldoen nog steeds aan de gestelde eisen van hoofdstuk 19 “Bevestigingspunten veiligheidsgordels” als je de bevestigingspunten niet wijzigt.

Stel je hebt een bus van tussen 1998 en 2009 en je wilt draaistoelen in je camper maken met behulp van een draaiplateau. Als je hierbij wilt voldoen aan de gestelde eisen van de RDW, dan heb je de volgende twee opties waarvan optie 1 de meest realistische is.

    1. Als je geluk hebt, dan is er een draaiplateau te verkrijgen bij bijvoorbeeld De Wit Schijndel die getest is in dezelfde soort bus als die jij hebt. Hierbij zijn certificaten aanwezig die aantonen dat het draaiplateau op jouw soort bus is getest en voldoet aan de gestelde eisen in “Wijze van keuren”. Ook zitten er montage instructies bij het draaiplateau. Als je het draaiplateau en de stoel op de voorgeschreven manier monteert, dan is de kans groot dat je door de keuring komt van de RDW. De veiligheidsgordels hoeven niet opnieuw getest te worden voor voertuigen die zijn toegelaten tussen 1998 en 2009.
    2. Dit tweede punt is een mogelijkheid, maar geen aannemelijke optie. Is er geen draaiplateau te vinden die getest is in een soortgelijke bus als die jij hebt? Dan kun je het zelf laten testen bij gecertificeerde instanties. Dit kost je alleen wel een draaiplateau én een soortgelijke bus. Ja dit lees je goed. De test wordt namelijk uitgevoerd tot bezwijken waarbij het chassis van de ‘test bus’ in de meeste gevallen wordt kromgetrokken. Dit is voor particulieren geen realistische optie.
Eisen personenauto’s na 2009:

Samengevat zijn de eisen die hiervoor gelden als volgt:

De zitplaats in combinatie met het te gebruiken draaiplateau moet in een soortgelijk voertuig getest zijn waarin het draaiplateau gemonteerd wordt en moet voldoen aan de gestelde eisen van hoofdstuk 15 “Sterkte van de zitplaatsen”. Indien het draaiplateau in een voertuig is getest en goedgekeurd, krijgt het draaiplateau de zogenoemde typegoedkeuring (voor het soort voertuig waarin de test is ondergaan). Dit wordt aangetoond middels een certificaat.

De veiligheidsgordels moeten in combinatie met de zitplaats en draaiplateau opnieuw getest worden in een soortgelijk voertuig waarin het draaiplateau wordt gemonteerd en moeten voldoen aan de gestelde eisen van hoofdstuk 19 “Bevestigingspunten veiligheidsgordels”. Het maakt hierbij niet uit of de bevestigingspunten ongewijzigd blijven.

Heb je een bus die voor het eerst op de weg is toegelaten na 2009? Als je draaistoelen in je camper wilt maken en je wilt hierbij voldoen aan de gestelde eisen, dan heb je drie opties, waarvan optie 1 de meest realistische is. 

    1. Er zijn kant en klare draaistoelen te verkrijgen waar een getest draaiplateau en geteste veiligheidsgordels aan zitten. Als je geluk hebt, is deze getest voor de soort bus die jij ook hebt. Een nadeel hiervan is dat deze stoelen vrij prijzig zijn. Toch is dit de meest realistische optie.
    2. Is er een draaiplateau te vinden die getest is op een soortgelijke bus als de bus die jij hebt, dan kun je goedkeuring krijgen op de draaistoelen als je het draaiplateau op de voorgeschreven instructies monteert. Echter moet je voor voertuigen van na 2009 de veiligheidsgordels opnieuw laten testen. Wil je dit particulier doen, dan kost dit je een soortgelijke bus, omdat hetgeen wordt getest tot bezwijking (waarbij het chassis vaak wordt kromgetrokken). Dit is voor particulieren geen realistische optie.
    3. Is er geen draaiplateau te vinden die getest is op een soortgelijke bus als die jij hebt? Vergeet het maar. Je kunt namelijk wel een draaiplateau zelf laten testen bij gecertificeerde instanties, maar dit kost je zowel een draaiplateau als een soortgelijke bus. Vervolgens moet je de veiligheidsgordels óók opnieuw laten testen, wat je een tweede bus kost. Voor particulieren is dit geen realistische optie.

Conclusie RDW regelgevingen

Heb je een bus van voor 1998?
Let dan goed op de montage tips die we benoemen in de volgende paragraaf. De kans dat de RDW dit goedkeurt is dan groot.

Heb je een bus van tussen 1998 en 2009?
Ga opzoek naar een bijpassend draaiplateau en hou je bij de montage goed aan de montage instructies. De kans op goedkeuring door de RDW is dan groot.

Heb je een bus van na 2009?
Een goedkeuring op de montage van het draaiplateau moet lukken. Helaas wordt het lastig om een goedkeuring te krijgen op de veiligheidsgordels, omdat de veiligheidsgordels dan een nieuwe test moeten ondergaan.

Draaistoelen maken na de RDW camper keuring?
Op internet zijn er talloze verhalen te lezen van mensen die de bus eerst laten keuren tot camper en vervolgens de stoelen draaibaar maken. Tijdens ons gesprek met de RDW hadden we het hier ook over. Er werd benadrukt dat dit veel gebeurt, maar dat dit risico’s met zich mee brengt. Ten eerste wordt de veiligheid van de gebruikers in gevaar gebracht. Ten tweede kan de autoverzekering een schadevergoeding weigeren bij een auto ongeluk, simpelweg omdat de draaistoel geen goedkeuring heeft. Zeker iets om over na te denken dus. 

Montage tips draaistoel in camper voertuigen van vóór 1998 (incl. foto’s)

Heb je een bus die vóór 1998 voor het is eerst is toegelaten en wil je een draaistoel maken in je camper? Het is dan vrij eenvoudig om te voldoen aan de gestelde eisen om goedkeuring te krijgen van de RDW. Denk goed na over het maken van een deugdelijke constructie. Hieronder een aantal tips:

  • Schat van tevoren goed in of de stoel met draaiplateau überhaupt kan draaien voordat je er aan begint. Kan de deur dan bijvoorbeeld nog sluiten? Zit de handrem niet in de weg?
  • Gebruik een universeel gecertificeerd draaiplateau. Neem eventueel contact op met de leverancier, overleg waarvoor je het wilt toepassen en stel de vraag of het draaiplateau daarvoor geschikt is.
  • Gebruik bouten en moeren met fatsoenlijke diktes (M8 of M10 bijvoorbeeld).
  • Maak de bevestigingspunten van de veiligheidsgordels vast onder het draaiplateau. Hiermee verklein je de kans dat het draaiplateau het begeeft bij een ongeluk.
  • Om het draaiplateau passend te maken op het onderstel, kun je gebruik maken van staalprofielen.

Hoe wij onze draaistoelen hebben gemaakt zie je in de onderstaande foto’s. 

draaistoelen in de camper de positionering

Denk van tevoren goed na over de positionering.

Kan de deur nog sluiten? Zit de handrem niet in de weg?

draaistoelen in de camper nauwkeurig aftekenen

Werk nauwkeurig! Dit is nog veel meer van belang bij het werken met staal dan bij hout.

draaistoelen in de camper draaiplateau met staalprofielen

Maak gebruik van fatsoenlijke staalprofielen om het draaiplateau passend te maken op het onderstel. Dit is maatwerk en verschilt per soort bus, dus werk nauwkeurig!

draaistoelen in de camper draaiplateau met staalprofielen en inbus onderkant

Wij hebben gebruik gemaakt van inbus bouten, zodat het draaiplateau vastgemaakt kon worden aan de accubak. Zorg ervoor dat de bouten dik genoeg zijn (M8 of M10 is voldoende).

draaistoelen in de camper draaiplateau gemonteerd zijaanzicht

Een zijaanzicht van onze draaistoel, gemonteerd op de accubak. De veiligheidsgordels zitten vast aan de accubak, dus niet aan de stoel (vanwege de veiligheid).

draaistoelen in de camper draaiplateau gemonteerd achteraanzicht

Een achteraanzicht van de draaistoel, gemonteerd op de accubak. 

Hopelijk hebben we je meer duidelijkheid kunnen geven over de RDW regelgeving omtrent draaistoelen. Heb je nu nog vragen of opmerkingen? Stel ze door een reactie te plaatsen onderaan de blog!

 

2 thoughts on “Draaistoelen in de Camper: Wat zegt de RDW Regelgeving?

  1. Bernd Köhnen says:

    Hebben jullie bedrijven die jullie aan kunnen raden, waar je kant en klare draaistoelen met gordel kunt kopen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze site, gaan we er van uit dat je hiermee akkoord gaat.