Als je vaak met je camper op pad gaat, weet je hoe belangrijk het is om over voldoende energievoorziening te beschikken. Zonnepanelen op je camper gebruiken is een mooie manier om onafhankelijk te blijven van externe energiebronnen en je camper te voorzien van de nodige stroom. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten om zelf zonnepanelen op je camper te installeren. Van de berekening hoeveel panelen je nodig hebt, de benodigde apparatuur en materialen tot een stap-voor-stap handleiding, we hebben alles voor je op een rijtje gezet. Laat ons je helpen om je camper energie-efficiënt en klaar voor je reis te maken!
Wil je het installeren van elektrische voorzieningen in jouw camper liever uitbesteden? Wij adviseren, stellen samen en installeren de elektriciteit in jouw camper op locatie door heel Nederland. Lees meer of neem contact op!
In deze blog benoemen we:
Is dit niet helemaal de blog die je op dit moment nodig hebt? Zie dan onze gerelateerde blogs:
<< Voorgaande blog
Volgende blog >>
Hoeveelheid zonnepanelen bepalen
Voordat je overgaat tot de benodigde apparaten voor zonnepanelen op je camper, is het goed om eerst te bedenken hoeveel energie de zonnepanelen minimaal moeten kunnen leveren. Dit bepaald de hoeveelheid en grootte van de zonnepanelen. De hoeveelheid energie die een zonnepaneel met optimale omstandigheden kan leveren wordt aangegeven in een maximaal vermogen (Pmax) en uitgedrukt in de eenheid Watt.
Is voor jou de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt al bekend? Ga dan door naar het stroomschema of een beschrijving van alle onderdelen die je nodig hebt voor zonnepanelen op je camper.
Het totale benodigde vermogen van de zonnepanelen is afhankelijk van welke soort apparaten je gaat gebruiken in je camper en hoe lang je ze denkt te gaan gebruiken. Dit geeft een inschatting van het verbruik in Ampéres van de apparaten. Daarnaast is het goed om te bedenken hoe lang je ongeveer ‘off-grid’ wilt blijven staan met je camper en onafhankelijk wilt zijn van walstroom of energie van de motor.
Met deze informatie kunnen we bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig gaat hebben, maar ook hoe groot de accucapaciteit van je huishoudaccu moet worden. De energie wordt namelijk niet direct verbruikt vanuit de zonnepanelen, maar eerst opgeslagen in een huishoudaccu (ook wel camper accu genoemd).
TIP: Hebben we nu begrippen en kennis benoemd dat jou nog niet helemaal bekend voorkomt? Lees dan vooral eerst onze blog over de basiskennis elektriciteit. De basiskennis elektriciteit is ook zeker handig voor het bepalen van het verwachte verbruik van de apparaten in je camper, hetgeen waar we nu mee verder gaan!
Rekenvoorbeeld bepalen verwacht verbruik van de elektrische apparaten in je camper
We doorlopen nu 5 stappen hoe je het verbruik van de apparaten in je camper kunt inschatten. In de volgende paragraaf laten we ook een voorbeeld tabel zien.
1: Apparaten inventariseren
Voordat je begint met rekenen, bedenk dan eerst is welke apparaten je allemaal in je camper wilt gaan gebruiken die werken op elektriciteit. Je kunt denken aan apparaten die werken op 12 Volt, maar ook aan apparaten die werken op 230 Volt. Denk bijvoorbeeld aan de koelbox (meestal de grootste verbruiker), een ventilator, het opladen van je telefoon(s), je laptop, koffiezetapparaat, noem maar op! Maak hier een overzichtelijk lijstje van in bijvoorbeeld Excel.
2: Vermogen in Watt per apparaat opzoeken
We zetten nu het vermogen in Watt uur van elk apparaat dat deze in een uur vraagt in het lijstje erbij. Het vermogen van het apparaat of oplader vind je meestal op het etiketje achter- of onderop het apparaat. Heb je het apparaat nog niet in huis, kun je deze informatie meestal ook op internet vinden.
Als voorbeeld nemen we een relatief gezien zuinige koelkast: de Mobicool MB40. De Mobicool werkt op 12 Volt én op 230 Volt. Al je meer wilt weten over diverse soorten koelkasten en hoe energiezuinig elke soort is, lees dan deze blog. We hebben gemerkt dat de Mobicool op 230 Volt zuiniger in verbruik is. De koelbox verbruikt dan zo’n 65 Watt uur. Dit verbruikt de koelkast echter alleen wanneer de compressor aanslaat, waarmee we bij stap 3 komen.
3: Verwachtte gebruiksduur bepalen in uren per dag
Echter slaat de koelbox niet continu aan, maar zo’n 8 minuten per uur op basis van een buitentemperatuur van 20 graden Celcius. Dit betekent dat de koelbox ongeveer 24 uur * 8 min = 192 minuten aan slaat, per dag. Dat is 3,2 uur per dag. Let er op dat deze rekensom een grove inschatting is. De weersomstandigheden kunnen namelijk al veel verschil maken in het verbruik van je koelbox bijvoorbeeld. Het maakt dus niet uit als je er wat naast zit, maar probeer er wel goed over na te denken!
4: Verwacht vermogen in Watt en vervolgens verbruik in Ampères berekenen per dag
Als we deze uren vermenigvuldigen met het vermogen van de koelbox van 65 Watt uur, dan vraagt de koelbox per dag: 3,2 * 65 = 208 Watt per dag. Vervolgens delen we dit door de spanning van de huishoudaccu (12 Volt) om het verwachte verbruik in Ampères te bepalen. De koelbox verbruikt dus per dag: 208 Watt / 12 Volt = 17,3 Ampère per dag.
5: Verwacht verbruik berekenen voor de overige apparaten
Vervolgens kun je de vier voorgaande stappen doorlopen voor alle apparaten die je in je camper gaat gebruiken. Uiteindelijk heb je dan een inschatting van hoeveel energie de apparaten in je camper gaan verbruiken per dag in Watt en in Ampère. Zie de volgende paragraaf voor een voorbeeld.
Accu capaciteit huishoudaccu en Vermogen zonnepanelen bepalen
Nu kunnen we op basis van het verwachte verbruik bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. In ons geval hebben we een verbruiksinschatting van 50 Ampère per dag. Wij hadden de wens om circa 2 tot 3 dagen off grid te kunnen blijven staan, als het erg bewolkt zou zijn. Dat betekent dat als het een vierde dag nog steeds bewolkt zou zijn, dat we dan aan de walstroom paal zouden moeten staan of de koelbox en omvormer uit moeten schakelen (gezien dat de grootste verbruikers zijn).
Accu capaciteit huishoudaccu bepalen
Als we 2 tot 3 dagen off grid zouden willen blijven staan, betekent dit dat we een accu capaciteit nodig hebben van zo’n 100 tot 150 Ampère (2 of 3 * 50 Ampère). We hebben daarom gekozen voor een 230 Ampère uur AGM accu. Voor een AGM is het voor het belang van de levensduur van de accu het beste om deze niet verder dan 50% te ontladen, wat betekend dat de accu een werkelijke capaciteit heeft van 115 Ampère uur. Voor ons is dat dus voldoende!
Vermogen zonnepanelen bepalen
Een verwacht verbruik van 50 Ampère per dag is een vermogen van: 50 Ampère * 12 Volt = 600 Watt uur per dag. Als de zonnepanelen dus gemiddeld ongeveer 600 Watt uur per dag opleveren, wordt de accucapaciteit in balans gehouden en worden de apparaten in de camper voorzien van de energie die ze zullen verbruiken. Met 200 Watt Pmax aan zonnepanelen levert dit ongeveer 300 Watt uur per dag op bewolkte dagen en tot 800 Watt uur per dag op zonnige dagen op. Die hoeveelheid is voor ons dus voldoende. De opbrengst kan natuurlijk wat meer of minder zijn, afhankelijk van hoe de zonnepanelen ten opzichte van de zon staan en in welk land je staat.
Stroomschema Zonnepanelen Camper
In de afbeelding hieronder is een stroomschema van een zonnepanelen installatie weergegeven. De onderdelen worden uitgebreid toegelicht in de volgende paragrafen waarbij de cijfers vanuit het stroomschema terug te vinden zijn in de tekst. Samenvattend bestaat een zonnepanelen installatie voor je camper uit de volgende onderdelen: Zonnepanelen (1), Zonne regelaar (2), een zekering (3) en de elektriciteitskabels inclusief verbinders (4).
Stroomschema Zonnepanelen Camper – In serie schakeling
De onderdelen voor zonnepanelen op je camper
Zonnepanelen
Het meest vanzelfsprekende wat je nodig hebt voor het installeren van zonnepanelen op je camper, zijn de zonnepanelen zelf (1). Er zijn vele verschillende soorten zonnepanelen te verkrijgen op de markt, maar niet alle soorten zijn interessant voor campertoepassingen. Dit heeft te maken met dat de zonnepanelen en de kabels ervan bestand moeten zijn tegen de trillingen die worden veroorzaakt tijdens het rijden. De meest interessante panelen zijn de volgende drie varianten: mono-kristallijne en polykristallijne panelen (ook wel glaspanelen genoemd) en semi-flexibele panelen. De keuze is hierbij aan jou, afhankelijk van je benodigde opbrengst, budget en esthetische eisen.
De kristallen van zonnecellen in glaspanelen zijn opgebouwd uit siliciumzand en vervolgens zijn de zonnecellen afgeschermd met glas. De meest interessante glaspanelen zijn onder te verdelen in twee varianten. Mono-kristallijne en polykristallijne panelen. Beide panelen zijn geschikt, maar het verschil zit hem in opbouw en rendement, maar vooral het uiterlijk (esthetische aspect). Bij glaspanelen is het mogelijk deze verhoogd op het dak van je camper te installeren. Dit is super belangrijk zodat de lucht onder de zonnepanelen kan ventileren. Zo voorkom je dat de zonnepanelen te warm worden. Als de temperatuur van de zonnepanelen te hoog wordt, dan gaat dat namelijk ten koste van het rendement.
-
Mono-kristallijne zonnepanelen
De naam zegt het al, mono-kristalline panelen zijn opgebouwd uit één (mono) kristal per zonnecel. In het productieproces worden de zonnecellen netjes in één rij geproduceerd. Hierdoor ontstaat het evenredige patroon van de panelen wat dit soort panelen kenmerkt. De panelen krijgen een donkerblauwe/zwarte kleur en dat maakt dat de panelen er mooi uitzien in combinatie met het aluminium frame. Mono-kristallijne panelen hebben over het algemeen het grootste rendement. Wij hebben twee mono-kristallijne zonnepanelen van elk 100 Watt (200 Watt gezamenlijk) Pmax geïnstalleerd op onze camper. Afhankelijk van wat je nodig hebt aan vermogen, is er ook een 150 Watt paneel.
-
Polykristallijne zonnepanelen
Polykristalline panelen zijn daarentegen anders opgebouwd. In het productieproces worden er verschillende kleinere kristallen geproduceerd. De zonnepanelen krijgen hierdoor de blauwe kleur en ontstaat er een willekeurig patroon. Er wordt door sommigen beweerd dat polykristallijne panelen over het algemeen een kleiner rendement hebben, maar dat verschil zal nihil zijn. Het verschil zit hem dus vooral in het esthetische aspect, omdat polykristallijne panelen een meer blauwige kleur en een onevenredig patroon hebben. Kijk dus vooral naar jouw camper en beeld in wat je voor jouw camper mooi vindt!
TIP: voeg de producten toe aan het winkelmandje van de verkoper! Zo zie je meteen de verwachtte verzendkosten, kun je de producten vergelijken en blijven ze toegankelijk via al jouw apparaten.
-
Semi-flexibele zonnepanelen
Toch willen we deze ook benoemen, want nog een soort die interessant lijkt, zijn semi-flexibele panelen. De panelen zijn licht buigzaam en kunnen bijvoorbeeld de bolle vorm van het dak van je camper aannemen, waardoor je de panelen nauwelijks ziet. Ook veroorzaken de panelen geen windweerstand tijdens het rijden. De rendementen zijn goed, alleen een nadeel is dat dit soort panelen minder goed kunnen afkoelen, vanwege de ontbrekende ventilatie. Bij hoge temperaturen zal het rendement dan ook sterk afnemen. Daarnaast is de aansluiting van de kabels op de panelen kwetsbaar, wat niet ideaal is als je het op het dak van je camper wilt installeren… Om deze redenen hebben wij niet gekozen voor semi-flexibele zonnepanelen en we doen hier dan ook geen aanbeveling voor.
Mono-kristallijne panelen
- Temperatuur goed beheersbaar bij verhoogde montage
- Grootste rendement
- Esthtetisch aspect
- Goed schoon te maken
- Iets duurder dan polykristallijne panelen
Polykristallijne panelen
- Temperatuur goed beheersbaar bij verhoogde montage
- Goedkoper dan mono-kristallijne panelen
- Goed schoon te maken
- Iets kleiner rendement dan mono-kristallijne panelen
Semi-flexibele panelen
- Kan vorm van het dak aannemen
- Geen luchtweerstand
- Temperatuur minder goed beheersbaar
- Kwetsbaarder voor camper toepassing
Zonneregelaar
De zonnepanelen creëren een voltage, een voltage dat veel te hoog is voor je huishoud accu van 12 volt. Als je je zonnepanelen dus direct op je accu zou aansluiten dan frituur je je accu, omdat je accu dat hoge voltage niet aan kan. Zo komen we op het volgende onderdeel wat je nodig hebt voor het installeren van zonnepanelen op je camper. De zonne-regelaar (2). De zonne-regelaar installeer je in je camper, tussen de zonnepanelen en je huishoud accu. De regelaar zorgt ervoor dat het hoge voltage wordt omgevormd naar een correcte laadspanning dat geschikt is voor je huishoud accu. Over het algemeen zijn er twee interessante soorten regelaars te verkrijgen. PWM-regelaars en MPPT-regelaars. Beide opties zijn geschikt, maar ook hier weer is het de keuze aan jou, vooral afhankelijk van jouw budget en hoeveel Watt zonnepanelen jij gaat gebruiken.
-
PWM-regelaar
Een PWM (Pulse Width Modulation)-regelaar is vooral geschikt voor zonnepanelen die een voltage creëren dat dicht bij de correcte laadspanning van je huishoudaccu ligt. Als vuistregel kan je aanhouden dat als je zonnepanelen gebruikt met een maximaal vermogen tot 100 Watt Pmax dan kan een PWM-regelaar voldoende zijn. Het voltage wordt naar beneden gesteld naar een voltage dat geschikt is voor het opladen van je huishoudaccu. Een nadeel is dat de PWM-regelaar niet het maximale rendement uit je zonnepanelen kan halen. Ga je zonnepanelen gebruiken die een hogere Pmax hebben dan 100 Watt, dan wordt een MPPT-regelaar aangeraden.
-
MPPT-regelaar
Een MPPT (Maximum Power Point Tracker)-regelaar is vooral geschikt voor zonnepanelen die (gezamenlijk) een hoog voltage creëren. Meestal wordt dat hoge voltage gecreëerd bij grotere zonnepanelen (100+ Watt Pmax) of aan elkaar (in serie geschakelde) zonnepanelen die gezamenlijk meer dan 100 Watt Pmax hebben. De MPPT-regelaar benut het hogere voltage volledig en vormt het voltage om naar een voltage dat geschikt is voor het opladen van je huishoudaccu. Hierbij wordt de stroomsterkte verhoudingsgewijs verhoogd, zodat de opbrengst van je zonnepanelen maximaal wordt benut. Wij hebben voor de MPPT-regelaar van Victron gekozen, de BlueSolar variant. De beste kwaliteit op de markt, handige besturing en inzage over de opbrengst van de panelen via de Victron app op je telefoon en maximale benutting van je zonnepanelen.
Kabels voor zonnepanelen en zekering
Vervolgens zal je de onderdelen met elkaar moeten verbinden. Dus het volgende wat je nodig hebt voor het installeren van de zonnepanelen op je camper, zijn de zonnepaneel kabels (4). Aan een zonnepaneel zitten twee kabels vast, de plus en de min kabel. Aan deze kabels zit een soort klik systeem waar je de kabels aan kunt doorkoppelen. De aansluitingen zijn vervolgens waterdicht en je kunt de plus en de min hierbij niet verkeerd aansluiten. In de afbeelding hieronder is de aansluiting met een gele pijl aangegeven. De kabels zijn hier met elkaar verbonden en zoals je kunt zien in het stroomschema, zijn de kabels in serie geschakeld. De andere kant van de kabels sluit je aan op de door jouw gekozen zonneregelaar (PWM-regelaar of MPPT-regelaar). Vanaf de zonneregelaar gaan twee andere kabels naar je huishoudaccu, waarbij de plus kabel wordt onderbroken door een zekering (3).
De kabeldikte die je nodig hebt hangt af van het totale vermogen (Pmax) wat de zonnepanelen kunnen genereren. Wij hebben voor een gezamenlijk maximaal vermogen van 200 Watt Pmax, kabels gebruikt van 6 mm². De kabels die meegeleverd zijn met de zonnepanelen, voldoen in ons geval dus. Controleer dit met bijvoorbeeld de rekentool van Luxalight.
Kabel aansluiting voor zonnepanelen camper
Montage: Steunset incl. kabeldoorvoer met Sikaflex lijmkit
Het wordt dus aangeraden om de zonnepanelen ‘verhoogd’ op je dak te installeren. Hiermee zorg je ervoor dat de zonnepanelen gekoeld blijven vanwege de ventilatie. Wij hebben kunststof elementen gebruikt waar de zonnepanelen in liggen en die bedoeld zijn om op het dak van je camper te installeren. De elementen zorgen voor de juiste hoogte tussen het dak van je camper en de onderkant van de zonnepanelen. De elementen die wij hebben gebruikt bestaan uit een set van 4 hoekpunten en 2 zijkanten. Hiermee kun je twee panelen op je dak monteren, achter elkaar of naast elkaar. Het is maar net wat handig is qua indeling op je dak. Ook zit er een kabeldoorvoer bij de set, waarmee je de kabels van de zonnepanelen door je dak kan begeleiden. Bij goede montage is de kabeldoorvoer volledig waterdicht.
Bevestiging steunset zonnepanelen camper
Steunen installeren
De onderzijde van de kunststof elementen zijn zo gemaakt dat je de elementen met geschikte kit kunt monteren op je dak. Wij hebben Sikaflex UV-bestendige lijmkit gebruikt. Zorg er voor dat het dak goed ontvet is met bijvoorbeeld reinigingstinner en monteer de elementen op een vlakke ondergrond met de juiste kit! Als je geen vlakke ondergrond hebt, dan raden we aan de elementen vast te kitten in combinatie met het vastschroeven van de elementen in je dak met water afsluitende zelftappers (boorschroeven), zoals wij dat ook hebben gedaan. Deze schroeven boren een gat in het kunststof of aluminium en worden vervolgens in het materiaal geschroefd. Zo is het gat niet te klein en niet te groot, maar precies goed. Als je geen schroeven gebruikt bij een bol dak, dan kan de kit op een gegeven moment gaan lostrekken, waardoor je zonnepanelen loskomen van je dak, met alle gevolgen van dien…
Kabeldoorvoer installeren
Vervolgens moeten de kabels door het dak van je camper heen. Om ervoor te zorgen dat je kabels het dak ingaan met zo min mogelijk kans op waterlekkage, heb je een goede kabeldoorvoer nodig. Bij bovenstaande zonnepaneel steunset zit een kabeldoorvoer inbegrepen. Je kunt de kabels, die over je dak gaan, wegwerken in een kunststof plint. Hiermee voorkom je dat de kabels tijdens het rijden ergens aan blijven haken (takken bijvoorbeeld).
De kabeldoorvoer op het dak van onze camper
Begin met het boren van een gat door je dak waar de beide kabels doorheen passen. Druk vervolgens een rubberen kabel doorvoer ring in dat gat zodat de kabels niet kapot worden gesneden door het metaal.Trek de kabels door de kabeldoorvoer en door de rubberen kabel doorvoer ring en breng de Sikaflex lijmkit aan op de onderkant van de kabeldoorvoer. Kit de boel vast en draai vervolgens de kunststof moertjes goed vast zodat het rubber om de kabels heen klemt. Let er op dat je de kunststof moertjes niet te vast draait, omdat deze nogal kwetsbaar zijn!
Met deze blog hopen we je duidelijk gemaakt te hebben wat je allemaal nodig hebt voor het installeren van zonnepanelen op je camper! Heb je nog vragen of opmerkingen hierover? Stel ze onderaan dit blogbericht!
<< Voorgaande blog
Volgende blog >>
In deze blog staan mogelijk affiliate links van externe partijen. Wanneer een aankoop wordt gedaan via de link ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper, zonder extra kosten voor jou.
Hoi, net jou stuk over de mobicool mb 40 en zonnepanelen gelezen. Kan ik onze mobicool mb40 ook gewoon op huishoudaccu laten draaien met zonnepanelen? Dus zonder omvormer?
Hoi Wendy,
Ja zeker! De Mobicool MB40 is een koelbox die werkt op 12 Volt óf 230 Volt. De MB40 heeft een 12 Volt en een 230 Volt stekker. Als je er voor kiest om de MB40 op 12 Volt te laten draaien, dan heb je dus een 12 Volt stopcontact nodig in je camper. Het stopcontact verbind je met je 12 Volt zekeringkast. Hiervoor heb je dan geen omvormer nodig (ervan uitgaande dat je een 12 Volt huishoudaccu hebt en geen 24 Volt huishoudaccu).
De zonnepanelen worden met een zonne-regelaar aangesloten op je huishoudaccu. Omdat de zekeringkast ook wordt aangesloten op de huishoudaccu, wordt de MB40 indirect gevoed met zonne-energie.
Hopelijk geeft dit je meer duidelijkheid!
Als je nog vragen hebt, stel ze gerust.
Hoi hoi, bedankt voor de heldere uitleg! Wij hebben exact hetzelfde systeem van bevestiging gebruikt. We hadden initieel de steunen ook enkel vastgekit met sikaflex, maar die bleken na enkele dagen al niet meer goed vast te zitten. Dus ook zelftap vijzen gebruikt. Nu kan je de gaten van de vijzen natuurlijk niet meer behandelen met antiroest omdat ze onder de steunen zitten. Benieuwd hoe jij dit hebt gedaan! Groetjes, Caroline
Graag zonnepanelen setje plaatsen. Voor zolang mogelijk “wild kamperen” .Nu 1 zonnepaneel aanwezig maar wil graag uitbreiden. En 230 volt stopcontacten plaatsen voor opladen mobielen, waterkoker etc
Hoi Brian,
Voor uitbestedingsaanvragen, graag mailen naar info@chilicamper.nl zodat ik je een passende offerte kan toesturen!
Bedankt voor je snelle antwoord. Nog een vraag daarover. Als ik alleen die mobicool mb 40 gebruik op 12 v, heb ik dan voldoende aan 200watt zonnepaneel en een 230 accu agm?
Op 12 Volt verbruikt de MB40 ongeveer 4 Ah. Wanneer je regelmatig zonlicht hebt voor de zonnepanelen dan moet dat voldoende zijn! Is dus echt afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht, maar als je dan een paar dagen weinig zonlicht hebt kun je de koelbox even tijdelijk loskoppelen zodat de accu een beetje kan bijladen.
Hoi hoi, bedankt voor de heldere uitleg! Wij hebben exact hetzelfde systeem van bevestiging gebruikt. We hadden initieel de steunen ook enkel vastgekit met sikaflex, maar die bleken na enkele dagen al niet meer goed vast te zitten. Dus ook zelftap vijzen gebruikt. Nu kan je de gaten van de vijzen natuurlijk niet meer behandelen met antiroest omdat ze onder de steunen zitten. Benieuwd hoe jij dit hebt gedaan! Groetjes, Caroline
Hoi Carolien,
Ik zou je niet te druk maken om de gecreëerde gaten. Door de zelftappers zitten ze exact in het gat en je draait vanwege de kit onder de steun ook wat kit in het gat zelf, waardoor vocht moeilijk op het kale blik kan komen.
Hallo hoe plaats ik mijn mppt smart van victron 100/30 op mijn accu? Heb een agm 95 ah met een lithium 135 ah van hymer. Deze noemt hymer smart lithium accu. Met computer.
Hoi Patrick,
De Hymer smart lithium accu’s detecteren automatisch wanneer de externe accu (in jouw geval een AGM accu) vol is. Wanneer de AGM vol is, wordt de Hymer accu opgeladen. De accucapaciteit van de AGM accu moet dus eerst worden opgeladen en vervolgens wordt de accucapaciteit van de Hymer accu opgeladen.
Bij energieverbruik is dit andersom. De accucapaciteit van de Hymer accu wordt eerst verbruikt en vervolgens de accucapaciteit van de AGM accu.
Zorg er dus voor dat de MPPT regelaar (een oplader) wordt aangesloten op de AGM accu. Het ingebouwde systeem van Hymer zorgt voor de rest.
Hallo Freek,
Ik heb 1 zonnepaneel van 130 W op een MPPT Epever Tracer 2210AN laadregelaar. Nu heb ik een 105 Ah loodaccu die aan vervanging toe is. Mijn verbruikers zijn: de laadregelaar, compressor koelkast, wat ledverlichting en ik moet de telefoons /accu’s van camera laden. Al met al geen grootverbruiker dus. Nu wil ik overstappen op een lithium accu en denk aan 75Ah genoeg te hebben. Kan ik deze accu gewoon aan de Epever laadregelaar aansluiten en denk jij dat het vermogen voldoende is om 3 tot 4 dagen off grid te staan met dit ene zonnepaneel?
Ben benieuwd naar je antwoorden!
Groeten, Jos
Hoi ik heb 2 zonnepanelen geïnstalleerd samen met een victron ik heb 1 accu kan ik daar de zonnepanelen op aansluiten en gaat dat goed als ik aan de walstroom sta graag hoor ik van u gr hans
Hoi,
De zonnepanelen sluit je altijd aan op een zonneregelaar, zoals die van Victron. Als je de walstroom hebt aangesloten zoals dat hoort, ondervind je geen problemen tussen de apparaten onderling.
Ik heb een nieuwe 210 ah gel-accu ; ik heb begrepen dat daarvoor een speciale lader nodig is, maar kan ik die accu ook opladen met panelen via die victrom mppt ?
Groet, harry
Hoi Harry,
De Victron MPPT-lader is zeker geschikt om ook gel accu’s mee op te laden. Let er wel op dat de MPPT-lader ingesteld staat op de Gel accu instellingen. Dit kun je instellen via de Victron Connect app!