Welk gereedschap heb je nodig bij het bouwen van een camper?

handgereedschap wit achtergrond

Goed gereedschap is het halve werk… Cliché he? Ja, maar het is wel zo! investeren in goed gereedschap bespaard je uiteindelijk ontzettend veel energie en tijd. Je wilt bijvoorbeeld voorkomen dat je om de zoveel uurtjes je accu moet bijladen. Of zwetend achter je boormachine staan om dat ene gaatje te boren in je bus omdat je apparaat te weinig vermogen heeft. Boren met een bot boortje, zagen met een bot zaagje. Het werkt niet lekker en is nog onveilig ook. In deze blog vertellen we je welk soort gereedschap je nodig hebt bij het bouwen van een camper.  

(Accu-) Schroevendraaier / schroefboormachine

Het ongetwijfeld het meest door ons gebruikt gereedschap en dat je absoluut nodig gaat hebben bij het bouwen van een camper is een accu-schroefboormachine. De naam zegt het al: je kunt er (mits je een fatsoenlijk apparaat hebt) alle soorten schroeven mee schroeven en je boort er (kleine) gaten mee in de wanden van je bus en in je constructiehout. Maar dat is niet het enige wat je er mee kunt. Zolang je creatief bent kun je allerlei accessoires koppelen aan je boormachine. Er zijn allerlei soorten bitjes en opzetstukken te verkrijgen die elk specifiek geschikt zijn voor de klus die je gaat uitvoeren. De geboorde gaatjes kan je bijvoorbeeld verzinken met een verzinkboor, zodat je schroef netjes in het gat geschroefd kan worden, zonder je constructiehout te beschadigen. Je kunt bijvoorbeeld ook staalborstels koppelen aan je schroefboormachine om roest mee weg te schuren van metaal.

DeWalt XR DCF887P2 Accu-slagschroevendraaier

DeWalt XR DCF887P2 Accu-slagschroevendraaier

TIP: voeg de producten toe aan het winkelmandje van de verkoper! Zo zie je meteen de verwachtte verzendkosten, kun je de producten vergelijken en blijven ze toegankelijk via al jouw apparaten.
klopboormachine roest schuren

Roest wegschuren met een klopboormachine met staalborstel als opzetstuk

De drie meest interessante varianten

Er zijn verschillende soorten schroefboormachines te verkrijgen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Wij hebben een zogeheten slagschroevendraaier gebruikt. Deze apparaten hebben over het algemeen veel kracht door het slag-systeem en je boortjes en bitjes kun je makkelijk aan het apparaat (ont)koppelen dankzij het klik-systeem. Je kunt er echter niet te grote gaten mee boren in harde muren of dik staal (voor een camper bouwen sowieso niet echt nodig), want dan ‘hamert’ de slagschroevendraaier je boortjes kapot door het slag-systeem. Voor het boren van grotere gaten waarbij je meer weerstand hebt, kun je het beste een Accu-schroefklopboormachine of een klopboormachine gebruiken. Zie hieronder de verschillende varianten die interessant zijn met zijn eigen voor- en nadelen. 

Slagschroevendraaier

 • Zeer krachtig
 • Relatief klein en handzaam
 • Eenvoudig (ont)koppelen van opzetstukjes (met hexa aansluiting) door klik systeem
 • Accu stroomvoorziening creeërt vrijheid
 • Minder geschikt voor boren van grotere gaten
Bekijk producten

Schroefklopboormachine

 • Geschikt voor schroeven en boren van grotere gaten
 • Vrijwel alles aan te koppelen vanwege klem systeem
 • Accu stroomvoorziening creeërt vrijheid
 • Minder krachtig dan slagschroevendraaiers
Bekijk producten

Klopboormachine

 • Geschikt voor boren van gaten in vrijwel alle materialen
 • Geen accu dus geschikt voor continu gebruik
 • Veel vermogen
 • Vrijwel alles aan te koppelen vanwege klemsysteem
 • Niet geschikt voor schroeven
 • Snoer kan hinderend zijn
Bekijk producten

TIP: Als het gaat om apparaten die werken met een accu als energievoorziening (draadloos), dan is het handig om de draadloze apparaten zoveel mogelijk van één merk aan te schaffen. De accu’s van de draadloze apparaten van één merk passen namelijk vaak op andere apparaten van datzelfde merk. Zo voorkom je dat je steeds nieuwe accu’s moet aanschaffen als je een nieuw apparaat koopt van een ander merk.

Boor en bitjes set

Dan kun je wel een goede schroefboormachine hebben, maar wat je dan ook nodig hebt is een complete set aan boortjes, bitjes en andere opzetstukjes. Bij het bouwen van een camper boor je over het algemeen in hout en dun metaal dus heb je in dit geval hout- en metaalboortjes nodig. Het handigste is om een complete set aan boortjes, bitjes, opzetstukjes, dopsleutels en koppelingen aan te schaffen die je aan je schroefboormachine kunt koppelen. De kans is dan groot dat je dan altijd wel het boortje met de juiste diameter, het goede koppelstukje en passend bitje hebt die in je schroef past. Als er dan een boortje of wat dan ook stuk gaat, en dat gebeurd ongeacht de kwaliteit van het boortje hoe dan ook, dan kun je de set aanvullen met een los boortje. Er zijn veel setjes te verkrijgen die je met je schroefboormachine kunt gebruiken. Wij hebben de 103-delige set van Bosch gebruikt.

Gebruik je een slagschroevendraaier? Dan is het slim om een 1/4″ adapter aan te schaffen. De adapter kun je aan je slagschroevendraaier koppelen, zodat je hetzelfde koppelingssysteem hebt als wat je met een schroefboormachine hebt. Hiermee ben je niet gelimiteerd aan boortjes met een hexa aansluiting. Boor- en bit setjes, de losse boortjes als reserve en de 1/4″ adapter die wij aanraden vind je in de producten pagina. Klik op onderstaande link!

aanbevolen boor- en bit sets

Decoupeerzaag

Het volgende wat je gegarandeerd nodig gaat hebben is een goede decoupeerzaag. Je wilt tenslotte je eigen camper bouwen, dus dat betekent veel zaagwerk op maat. Wat ook handig is, als je een wat mindere vaste hand hebt, is het aanschaffen van een cirkelzaag set. Hiermee zaag je relatief lange stukken materiaal netjes recht af. Het enige nadeel hiervan is dat je hiermee geen bochten kan zagen, dus je bent wat minder flexibel. Dat zou betekenen dat je naast de cirkelzaag alsnog ook een decoupeerzaag nodig hebt. Wij hebben onze camper gebouwd met alleen een decoupeerzaag en dat ging prima, dus dat is zeker mogelijk. De decoupeerzagen (met bijpassende zaagjes) die wij aanbevelen vind je via onderstaande link.

aanbevolen decoupeerzagen

Dewalt DCS334NT Accu-decoupeerzaag

Dewalt DCS334NT Accu-decoupeerzaag

Haakse slijper (Flex)

Het kan zijn dat je al goed hebt nagedacht wat je allemaal in je camper wil bouwen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je bijvoorbeeld een extra (dak)raam of ventilator in je bus bouwen? Of ga je voor een airco-installatie? Het kan ook voorkomen dat je je scheidingswandje uit je bus moet halen. Het kan allemaal. Ook hier heb je het juiste gereedschap voor nodig. Bij deze klussen betekent het dat je het metalen dak/frame moet doorslijpen. In sommige gevallen kun je dit ook doen met je decoupeerzaag, als je een vlak ondergrond hebt, maar dit is niet altijd het geval. Daarom is het aanschaffen van een goede haakse slijper ook aan te raden. 

haakse slijper onmisbaar gereedschap

De haakse slijper voor het doorslijpen van staal

Er zijn allerlei soorten schijven die je aan de haakse slijper kunt koppelen. Let er dus goed op dat je de juiste soort schijven gebruikt voor de klus die je gaat uitvoeren! Als je de verkeerde soort schijven gebruikt dan kunnen schijven kapot gaan met alle gevolgen van dien… Voor de klusjes die gaat uitvoeren bij het bouwen van je camper zal je hoogstwaarschijnlijk alleen gebruik maken van slijpschijven. Klik op de onderstaande link om doorgelinkt te worden naar de haakse slijpers en slijpschijven die wij aanbevelen.

aanbevolen haakse slijper en schijven

Schuurmachine

Afwerking is de key! Nog een apparaat die we zo veel gebruikt hebben en absoluut onmisbaar was is de schuurmachine. Je wil de scherpe hoekjes en randjes van je aanrecht, kastdeurtje of constructiehout namelijk netjes afgewerkt hebben. Dit kan je handmatig doen met een schuurpapiertje maar dan ben je eindeloos lang bezig. Niet aan beginnen. De schuurmachine staat dus absoluut op de lijst van onmisbare apparaten om je eigen camper te bouwen. Wij waren heel tevreden over de Bosch PSM 100 schuurmachine (zie afbeelding hiernaast). Klein, compact en deed zijn werk! Klik op de onderstaande link om naar de productenpagina te gaan en waar je bijpassend schuurpapier vind.

aanbevolen schuurmachines

Set handgereedschap

Ten slotte heb je een set aan basis hand gereedschap nodig. Denk aan gereedschap zoals een hamer, schroevendraaiers, tangen, een potlood, winkelhaak, een waterpas, noem maar op. Ga je zelf je elektriciteit aanleggen? Denk dan ook aan een goede krimptang om de kabeloogjes aan je kabels te bevestigen.

In aparte blogs beschrijven we stap voor stap hoe je zelf de elektriciteit kunt aanleggen. Ook beschrijven we in deze blog welke apparaten jij nodig zult hebben voor elektriciteit in je camper. Een aanbevolen set en krimptang hebben wij toegevoegd aan onze producten pagina. Zie de onderstaande link.

aanbevolen set handgereedschap

We hopen dat we je op weg hebben kunnen helpen met deze lijst en het voor jou duidelijk hebben kunnen maken welk gereedschap je nodig hebt bij het bouwen van een camper. Heb je vragen of opmerkingen? Of denk je dat ander gereedschap nodig gaat hebben bij het bouwen van je camper? Plaats een reactie onderaan de blog!

In deze blog staan mogelijk affiliate links van externe partijen. Wanneer een aankoop wordt gedaan via de link ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper, zonder extra kosten voor jou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze site, gaan we er van uit dat je hiermee akkoord gaat.