Gassysteem Camper: Waarom wij kiezen voor koken op LPG

Gassysteem camper afbeelding linksboven

Het gassysteem in je camper. Vaak wordt gedacht aan de blauwe campinggasjes van bijvoorbeeld Camping Gaz, gevuld met een mengsel van propaan en butaan. Er zijn echter nog zeker andere opties. Je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van LPG, ook wel autogas genoemd. Hier heb je echter wel een speciale gasfles voor nodig, zodat je de fles zelf kan vullen bij tankstations in de meeste landen buiten Nederland.

In deze blog lichten we de mogelijkheden en toepassingen toe en vertellen we waarom wij voor LPG kiezen als gasvoorziening. We beschrijven daarnaast de onderdelen van het LPG gassysteem in onze camper.

Deze blog bestaat uit het volgende:

Waarvoor een gassysteem in een camper?

Om te beginnen is het goed om te weten waarvoor gas in je camper gebruikt kan worden. Vaak wordt gedacht aan warm water in de camper, verwarming van je camper en de kookvoorziening in je camper met een gasstel. Naast deze functies, kun je ook je camper koelkast laten draaien op gas. Dit zijn meestal absorptie koelkasten. Absorptie koelkasten hebben vaak naast de mogelijkheid dat ze op elektriciteit kunnen functioneren, de mogelijkheid dat ze ook op gas kunnen functioneren.

Bovendien bestaat eventueel de mogelijkheid dat je je voertuig kan laten rijden op autogas, ook wel LPG genoemd, wanneer je een bus hebt die rijdt met een benzine motor. Dit gassysteem moet echter wel altijd een gescheiden systeem zijn van het gassysteem in de rest van je camper vanwege regelgeving. Omdat dit een apart systeem is ten opzichte van het gassysteem in de rest van je camper, gaan we in deze blog niet dieper in op het gebruik van LPG voor de aandrijving van een voertuig.

Welk soort gas voor in jouw camper?

Vaak worden de gassen propaan, butaan of LPG gebruikt als camper gas. Dit zijn allen gassen van dezelfde koolstoffamilie, waarbij LPG een mengsel is van propaan en butaan gas met toegevoegde smeermiddelen. De gassen hebben verschillende eigenschappen, die bepalen welk soort gas voor jouw camper het meest geschikt is.
Alle genoemde gassen worden in vloeibare vorm onder hoge druk opgeslagen in stalen gasflessen. De dampen die in de fles boven de vloeistof ontstaan, zijn de gassen die als brandstof worden gebruikt.

blauwe propaan gas

Propaan

Propaan wordt vaak gebruikt in landen waar het flink koud kan worden, zoals in Nederland. Dit heeft de maken met het lage kookpunt van propaan, namelijk rond de -40 graden Celcius. Dit betekent dat propaan in de praktijk tot rond de -30 graden Celcius kan verdampen en bruikbaar is. Blijf je vooral in Nederland met je camper, dan is Propaan een goede optie. 

Butaan

Butaan wordt vaak aangeboden in de landen waar het over het algemeen niet zo koud wordt, zoals in de zuidelijke Europese landen Spanje en Portugal. Butaan heeft namelijk een kookpunt van rond de -0,5 graden Celcius. Zou je butaan gas in Nederland gebruiken en vriest het op dat moment? Dan kan het vloeibare butaangas moeilijk verdampen en zal je echt een andere manier moeten vinden om je campertje te verwarmen.

LPG

Last but not least, LPG! LPG staat voor Liquified Petroleum Gas (ook wel autogas genoemd). LPG is een mengsel van propaan en butaan gas met een kleine hoeveelheid smeermiddelen. De samenstelling van de aangeboden LPG bij tankstations veranderd gedurende het jaar, afhankelijk van de buitentemperatuur. LPG wordt gebruikt als brandstofvoorziening voor voertuigen, waaronder voor onze bus. Naast het feit dat LPG ons beestje vooruit kan helpen, kan LPG ook zeker gebruikt worden als gasvoorziening in de rest van je camper. Dit gassysteem moet echter wel een losstaand gassysteem zijn van het gassysteem bedoeld voor de motor, vanwege de regelgeving.

Het grote voordeel van het gebruik maken van LPG als gasvoorziening is dat LPG veel goedkoper is dan enkel propaan of butaan gas. Bovendien kan je je LPG tank buiten Nederland zelf vullen bij tankstations. Je moet hier alleen wel een speciale gasfles voor hebben die een 80% vulstop begrenzer heeft. Wij hebben vanwege de goedkopere prijs van LPG en de mogelijkheid om de fles zelf te vullen in het buitenland gekozen voor LPG als gasvoorziening in de camper. Hoe ons systeem er uit ziet en welke fles, koppelingen, adapters en filter je hiervoor nodig hebt, lees je verder in deze blog.

lpg tanken

LPG tanken bij het tankstation

Verkrijgbaarheid soorten gassen

Propaan en butaan

Propaan en butaan flessen zijn niet zelfstandig bij te vullen in Nederland en het buitenland. Dit moet je laten doen door professionals. De flessen worden zodanig gevuld dat ze niet te vol komen te zitten. Bij warm weer zetten de gassen namelijk uit en die hebben de lege ruimte nodig. Is deze ruimte er niet, dan kan de gasfles ontploffen. De flessen lever je meestal in (waar statiegeld op zit) en je krijgt er een nieuwe gevulde fles voor terug. Het hangt er echter wel helemaal vanaf wat voor soort fles je in Nederland koopt en of je deze fles in bijvoorbeeld Spanje opnieuw kunt laten vullen. Zoals al benoemd, wordt er in de zuidelijke Europese landen vooral butaan aangeboden. Je propaan fles kan je meestal wel vullen met butaan, maar andersom niet.

LPG

Het vullen van een LPG gasfles bij tankstations mag volgens de Nederlandse regelgeving niet zelfstandig. Volgens de regelgeving moet je net als propaan en butaan flessen je LPG fles laten vullen bij de speciaal daarvoor erkende vulstations. In de meeste Europese landen buiten Nederland mag je je LPG fles echter wél zelf bijvullen, mits je een speciale fles hebt met een 80% vul stop begrenzing. Waarom mag dit in het buitenland dan wel? Dit heeft te maken met de lagere belasting- en accijnsprijzen die gelden voor de aangeboden LPG bij Nederlandse tankstations. Nederland wil er op deze manier voor zorgen dat LPG bij tankstations enkel voor de aandrijving van motorische voertuigen wordt gebruikt en niet voor de gasvoorziening om bijvoorbeeld mee te koken. Zou je je LPG fles laten vullen door erkende bedrijven, dan betaal je veel meer per liter LPG en kun je net zo goed propaan gas gaan gebruiken.

In de praktijk kun je je LPG fles in Nederland bij sommige tankstations alsnog wel zelfstandig vullen. Dit zou je proefondervindelijk kunnen uitproberen bij verschillende (onbemande) tankstations.

Let op, het zelfstandig vullen van je gasfles is verboden in Nederland dus het blijft je eigen risico.

Zorg ervoor, voor je eigen veiligheid en van anderen, dat de fles een 80% vul stop begrenzing heeft en dat je de fles om de 10 jaar laat keuren. Heeft de fles geen vul stop begrenzing en vul je de fles te vol, dan kan de fles exploderen bij uiteenzetting van LPG door temperatuur invloeden.

In het buitenland kun je je LPG fles meestal wel zelfstandig vullen bij tankstations, mits de fles een 80% vul stop begrenzing heeft en het tankstation LPG aanbied… Tankstations die LPG aanbieden vinden we vaak met behulp van de app myLPG en onze ervaring is dat LPG prima te verkrijgen is in Zuid-Europa.

Onderdelen LPG gassysteem camper

Zoals we al hebben aangegeven, gebruiken wij LPG in de camper als gasvoorziening. Wij gebruiken LPG om mee te koken, maar zou bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden voor een mobiele geiser, voor warm water, of voor de verwarming van de bus.

gassysteem camper onderdelen LPG

LPG gassysteem

LPG gasfles

Wanneer je kiest voor LPG als gasvoorziening, raden we het aan een LPG fles aan te schaffen die je zelf kunt vullen. Het tanken van LPG bij tankstations is één van de grote voordelen van het gebruik maken van LPG. De fles moet daarnaast ook zeker een 80% vulstop begrenzing hebben.

LPG filter

Zoals je eerder in deze blog hebt kunnen lezen, bestaat LPG uit een mengsel van propaan, butaan en smeermiddelen. De smeermiddelen zijn echter alleen nodig voor de smering van de motor van een voertuig en zijn vervuilend voor bijvoorbeeld je gasstel. Een LPG filter is daarom sterk aan te raden om je voorzieningen in de camper te beschermen tegen verstopping. Het LPG filter schroef je als eerst op de gasfles. 

gassysteem camper LPG filter

LPG filter

Let op! De genoemde onderdelen zijn vaak van koper, die relatief gezien snel beschadigd kunnen worden. Schroef daarom de onderdelen eerst met de hand erop, zodat je het schroefdraad niet forceert en beschadigd. Draai de onderdelen vervolgens vast met gereedschap en zorg er voor dat je de onderdelen niet té strak aandraait, zodat je de afsluitende rubbers niet beschadigd.

Gasdrukregelaar

Wanneer je je gevulde gasfles open zou zetten zonder dat er iets op aangesloten zit, wordt er onder gigantisch hoge druk gas uit gespoten. Deze gasdruk is veel te hoog voor de voorzieningen in je camper zoals je kookstel of koelbox. Meestal wordt er op het etiketje van bijvoorbeeld je kookstel aangegeven onder welke gasdruk deze hoort te functioneren. Dit is bij de meeste apparaten 30 mbar. De gasdruk die uit de fles komt, kun je laten regelen door gebruik te maken van een gasdrukregelaar. De gasdrukregelaar schroef je aan de andere kant van het LPG filter. Een gasdrukregelaar wordt vaak geleverd inclusief gasslang, het volgende onderdeel.

gassysteem camper gasdrukregelaar

Gasdrukregelaar

Gasslang

Het gas dat nu uit de gasdrukregelaar komt, heeft een druk van 30 mbar (of 50 mbar, afhankelijk van de benodigde druk van het apparaat). Vanaf de gasdrukregelaar koppel je een gasslang naar de voorziening in je camper.

Vulnippels (adapters)

Wanneer je de zelf hervulbare LPG fles in Nederland koopt, dan zal de LPG slang van het Nederlandse tankstation op de vulnippel passen van de LPG fles. In andere landen in Europa gebruiken ze vaak een andere aansluiting. Dit verschilt per land. Wanneer je dus met je camper door Europa gaat reizen en je maakt gebruik van LPG, heb je vulnippel adapters nodig. De adapters schroef je op de vulnippel van de LPG fles en zo kun je ook in het buitenland jouw LPG fles zelfstandig vullen.

3 gas alarm

Iets wat nog zeker is aan te raden, is het gebruik maken van een gas alarm. Het kan voorkomen dat je gassysteem ergens een kleine lekkage heeft. Ook kan het voorkomen dat de verbranding van het gas niet optimaal is, wat als gevolg heeft dat er teveel van het giftige gas koolstofmonoxide in je leefruimte komt. Het gasalarm detecteert koolstofmonoxide, methaan, propaan en butaan gassen (dus ook LPG). 

Hopelijk hebben we je meer duidelijkheid kunnen geven over de verschillende gassysteem opties! Zoals we al hebben benoemd, kan LPG ook zeker gebruikt worden voor je warm water voorziening. Daar helpen we je in deze blog mee verder!

In deze blog staan mogelijk affiliate links van externe partijen. Wanneer een aankoop wordt gedaan via de link ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper, zonder extra kosten voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze site, gaan we er van uit dat je hiermee akkoord gaat.